Ponovo se kopa šljunak na Morači, ugroženo vodoizvorište

"Nelegalna eksploatacija šljunka, odnosno nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva koji predstavljaju zaštitu karstnog izvorišta Bolje sestre smanjuje zaštitni pojas aluviona oko izvorišta i čini ga podložno prodoru eventualnog zagađenja", navedeno je u prijavi

12783 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Direktor Javnog preduzeća "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković ponovo je podnio Centra bezbjednosti Podgorica, Upravi za inspekcijske poslove I Upravi za vode prijavu zbog nelegalne eksploatacije šljunka na Morači, čime je ugroženo ključno vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

Ovo je samo jedna u nizu prijava nadležnima u proteklih nekoliko mjeseci od kada je Đurašković preuzeo rukovođenje ovim javnim preduzećem.

"Nelegalna eksploatacija šljunka, odnosno nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva koji predstavljaju zaštitu karstnog izvorišta Bolje sestre smanjuje zaštitni pojas aluviona oko izvorišta i čini ga podložno prodoru eventualnog zagađenja. S toga je vrlo važan segment u zaštiti izvorišta spriječiti nekontrolisanu eksploataciju šljunka“ navedeno je u prijavi.

Kako se ističe 23. oktobra u popodnevnim časovima oko 14.15 časova 500 metara uzvodno rijekom Moračomu pravcu Podgorice primjećena je građevinska mehanizacija kojom se vrši neovlašćena eksploatacija šljunka I pijeska. U prijavi je dostavljena i fotografija plavog kamiona i žutog bagera koji su snimljeni na licu mjesta.

Nova uprava "Regionanog vodovoda" odmah je pokrenula intenzivne aktivnosti kako bi se spriječila nekontrolisana eksploatacija šljunka, zbog koje je izdašnost izvorišta Bolje sestre smanjena.

Ranije je objavljeno da je izdašnost vodoizvorišta višestruko pala, sa 2660 l/s koliko je bila u avgustu 2005. na 335 l/s koliko je iznosila u septembru 2020.

Bonus video: