Počinje projekat šetališta do Bečića

Glavni državni arhitekta dao u nadležnost budvanskoj Opštini raspisivanje međunarodnog tendera

3936 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Morsko dobro
Foto: Morsko dobro

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić prihvatio je inicijativu budvanskog gradskog arhitekte Vladana Stevovića da se lokalnoj upravi u metropoli turizma povjeri raspisivanje međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursnog rješenja “Šetalište Budva” u zoni budvanske školjke na potezu od Staroga grada do početka šetališta u Bečićima.

To piše u odgovoru Žižića dostavljenom budvanskom kolegi u koji su “Vijesti” imale uvid.

Služba budvanskog glavnog arhitekte obratila se zahtjevom glavnom državnom arhitekti za prenos nadležnosti odlučivanja na organe lokalne uprave za postupak izrade i raspisivanja međunarodnog konkursa za budvansko šetalište.

”Polazeći od navoda iz zahtjeva da se “Šetalište Budva” u zoni budvanske školjke finansira iz budžeta lokalne samouprave to su se stekli zakonski uslovi da nadležnost izrade i raspisivanja međunarodnog konkursa sprovodi nadležni organ lokalne samouprave”, piše u odluci koju potpisuje Žižić.

Riječ je o jednom od najvećih kapitalnih projekta koje bi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Opštinom Budva realizovalo u novijoj istoriji, a kojim će se, kako je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj u potpunosti promijeniti izgled najatraktivnije zone metropole turizma, one uz samu obalu koja je godinama bila devastirana raznim neprimjerenim sadržajima.

”Glavni državni arhitekta dao je saglasnost da projekat vodi budvanski glavni arhitekta. Radimo na tome već šest mjeseci i ostalo je da se uradi taksacija zelenila i dovrši priprema konkursnog zadatka. Uporedo radimo na dobijanju saglasnosti svih vlasnika zemljišta na predmetnom području i taj dio posla bi trebao biti gotov do kraja mjeseca”, kazao je Mikijelj.

On je uvjeren da će u saradnji sa Opštinom Budva međunarodni konkurs biti raspisan do kraja ove godine.

”Jedan ovakav projekat definitivno zaslužuje metropola turizma, čiji je prostor, nažalost, u velikoj mjeri devastiran u protekloj deceniji. Uvjeren sam, da samo kroz realizaciju ovakvih projekata možemo povećati kvalitet života svih građana Budve. Takođe siguran sam da će ovaj projekat pozitivno uticati i na turističku ponudu grada u kome se odvija pola turističkog prometa u zemlji”, naglasio je Mikijelj.

On se još početkom aprila sastao sa Žižićem, kada je bilo, kako su “Vijesti” tada pisale, najavljeno raspisivanje međunarodnog tendera.

Morsko dobro je za raspsiivanje tendera, kako je ranije saopšteno, opredijelilo sto hiljada eura.

Podsjećamo, još početkom jula 2019. JP Morsko dobro, Opština Budva i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokrenuli su inicijativu za raspisivanje međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za uređenje budvanskog šetališta.

U nekoliko navrata je saopštavano da pored pješačko - rekreativne, promenada od Staroga grada do Bečića treba da ima i funkciju ulice za dostavna i interventna vozila.

”Na ukrsnicama i proširenjima moguće je formirati pjacete i/ili vidikovce. Preko bujičnih tokova (potoka i rječica) treba obuhvatiti tri manja mosta uz Slovensku plažu. Za kompletno rješenje uređenja promenade, treba uraditi i idejno rješenje rasvjete, urbanog mobilijara, posebno uređaja/opreme za sakupljanje otpada. Intencija institucija koje upravljaju ovim prostorom je da se kroz konkurs obezbijedi arhitektonsko rješenje za uređenje šetališta i dijela obale, kao dominantnog urbanističkog obilježja Budve i Bečića, i time da novi impuls rješenjima na sanaciji stanja, ali i daljem uređenju naselja duž Budvanske rivijere – ranije je saopšteno iz Javnog preduzeća.

Riječ je o jednom od najvećih kapitalnih projekata koje bi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Opštinom Budva realizovalo u novijoj istoriji, a kojim će se u potpunosti promijeniti izgled najatraktivnije zone metropole turizma, one uz samu obalu koja je godinama bila devastirana raznim neprimjerenim sadržajima