Janjušević: Digitalizacija je imperativ razvijenog svijeta i proces koji doprinosi demokratizaciji društva i uprave

"Sa lokalnom samoupravom smo prije odobrenja sredstava za ovaj projekat potpisali memorandum o saradnji tako da je ona i naš partner u ovome i mislim da će sve inicijative koje budu, tokom ovog projekta, išle ka lokalnoj samoupravi naići na zeleno svijetlo", kazao je Janjušević

1295 pregleda 1 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Centar za političku edukaciju
Sa okruglog stola, Foto: Centar za političku edukaciju

Digitalizacija je, smatra Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za političku edukaciju (CPE), imperativ razvijenog svijeta, ali i proces koji doprinosi krajnjoj demokratizaciji i društva i javne/lokalne uprave.

Kako se godinama bave reformom lokalne samouprave, riješili su da ovoga puta akcenat stave na digitalizaciju jer, kako ja kazao Janjušević, ona je jedan od glavnih postulata demokratizacije društva, a zadatak lokalne samouprave je da bude otvoreni servis građana.

Zbog toga su, u sklopu projekta "3D – Digitalizacija + Demokratizacija = Digitalna transformacija" organizovali okrugli sto o digitalizovanju sistema komunikacije između lokalne samouprave i građana, kome su prisustvovali predstavnici Opštine Nikšić, NVO sektora i zainteresovani građani.

"Sa lokalnom samoupravom smo prije odobrenja sredstava za ovaj projekat potpisali memorandum o saradnji tako da je ona i naš partner u ovome i mislim da će sve inicijative koje budu, tokom ovog projekta, išle ka lokalnoj samoupravi naići na zeleno svijetlo", kazao je Janjušević.

Cilj projekta je da unaprijedi sistem digitalne komunikacije između lokalne samouprave i građana i da na taj način lokalnu samoupravu učine efikasnijom, otvorenijom i transparentnijom prema građanima, kao i promovisanje Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Digitalna agenda predstavlja inicijativu Evropske unije koja je proširena i usvojena u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ona ima za cilj da osigura građanima regiona da u potpunosti iskoriste prednosti digitalne transformacije, ali i da pomognu modernizaciji javne uprave, jačanju sigurnosti u sajber prostoru, i jačoj povezanosti i poboljšanju poslovne klime.

Janjušević je učesnike okruglog stola upoznao sa ciljevima Digitalne agende, kao i sa projektnim aktivnostima.

"Uradićemo istraživanje koje će pokazati koliko su građani informatički pismeni, koliko percipiraju značaj digitalizacije lokalne samouprave, sa kojim problemima se susreću u komunikaciji sa Opštinom, kako da ih prevaziđemo", istakao je programski direktor CPE-a.

Planirana je izrada softverskog rešenje koje bi trebalo da unaprijed digitalnu komunikaciju, kao i izrada digitalne brošure.

Projekat "3D" se realizuje u okviru regionalnog projekta "Povećanje građanskog angažmana na polju digitalne agende - ICEDA", koji sufinansira Evropska unija, a sprovode ga Metamorphosis Foundation (Sjeverna Makedonija), 35mm (Crna Gora), e-Governance Academy (Estonija), CRTA – Center for Research, Transparency, and Accountability (Srbija), Open Data Kosovo (Kosovo) i Lëvizja Mjaft (Albanija). Projekat je dijelom finansiran od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Bonus video: