Bečić: Sudska vlast se nalazi pred stalnim izazovima

"Država, ali i svaki sudija pojedinačno, odgovorni su za unaprjeđenje i zaštitu sudske nezavisnosti i sticanja povjerenja građana u rad sudova"

3193 pregleda 5 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević

Sudska vlast u Crnoj Gori nalazi se pred stalnim izazovima koje nameću postojeći uslovi i dešavanja u društvu, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, povodom 29. oktobra – Dan crnogorskog sudstva, uputio čestitku vršiteljki dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesni Vučković, nosiocima sudijske funkcije i svim zaposlenima u sudstsvu.

Prema riječima Bečića, sudstvo je jedna od institucija najveće vrijednosti u svakom društvu.

"Ići sudiji znači ići pravdi, govorili su stari Grci. U tih pet riječi, smještena je civilizacija prava i civilizacija sudstva. Ovim riječima određena je svrha prava i položaj sudije u ostvarivanju te svrhe“, naveo je Bečić.

On je istakao da je misija sudstva u svakoj demokratskoj državi da garantuje vladavinu prava i da obezbijedi pravilnu primjenu zakona na nepristrasan, pravičan i efikasan način.

„Ali i ostvarivanje ideala pravde nije samo zadatak sudije i sudstva, već i obaveza svih aktera u društvu, institucija i pojedinaca“, dodao je Bečić.

Kako je naveo, država, ali i svaki sudija pojedinačno, odgovorni su za unaprjeđenje i zaštitu sudske nezavisnosti i sticanja povjerenja građana u rad sudova.

Bečić je poručio da samo efikasnošću i kvalitetom rada sudovi mogu građanima poslati poruku da zemljom vlada pravo.

„Kao samostalna i odgovorna vlast, koncipirana i uređena po principima podjele vlasti, sudska vlast se nalazi pred stalnim izazovima koje nameću postojeći uslovi i dešavanja u našem društvu“, istakao je Bečić.

Danas se, kako je kazao, od crnogorskih sudova u reformskih procesima u oblasti temeljnih prava, reforme pravosuđa i vladavine zakona, očekuje značajan korak i kvalitet više, koji će Crnoj Gori u skoroj budućnosti otvoriti vrata prijema u Evropsku uniju.

„Siguran sam da će na kraju tog puta Crna Gora imati pravosudni sistem usklađen sa evropskim standardima, kao temelj vladavine prava, stabilnosti pravnog poretka i garant zaštite prava i sloboda građana“, poručio je Bečić.

Bonus video: