Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani: "Ne odlažite odluku o zaštiti svojih života"

Više od 80 odsto preminulih od posljedica kovida, od 1. maja ove godine, bilo je nevakcinisano, pokazuju podaci Instituta. Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nisu imunizovani

18772 pregleda 34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZCG) ponovo je apelovao na građane da se vakcinišu protiv Kovida-19.

Istakli su da su svi preminuli od posljedica te bolesti, a koji su bili mlađi od 40 godina, bili nevakcinisani.

Više od 80 odsto preminulih od posljedica kovida, od 1. maja ove godine, bilo je nevakcinisano, pokazuju podaci Instituta. Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nisu imunizovani.

Ove informacije, kako navode, prate svjetski trend letalnih ishoda i bolničkog liječenja među neimunizovanim stanovnicima.

Najviše preminulih je u starosnim grupama od 70 do 79 godine.

Zato je važno, kako poručuju iz Instituta, da građani koji se još nisu vakcinisali, "više ni čas ne odlažu odluku o zaštiti ličnih života".

"Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo preko milion doza vakcina što praktično znači da je Crna Gora omogućila svakom kandidatu za vakcinu da je dobije blagovremeno bez zakazivanja i bez čekanja, i uz mogućnost da bira kojom će se vakcinom imunizovati. Ukoliko se razbolite od korone i budete u bolnici, najveća pomoć ljekarima u borbi za spas vašeg života biće imunitet koji je ojačan vakcinacijom", navode iz IJZCG.

Dodali su i da je, od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori, oporavljeno 98,5 odsto osoba.

"Uspješnost liječenja i oporavka u Crnoj Gori je otprilike na nivou Slovenije, gdje je letalitet takođe 1,5 odsto, a bolji je nego u Hrvatskoj gdje iznosi oko dva odsto", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: