Pozornike vratili na ulicu

Menadžment Uprave policije prije desetak dana donio je odluku da policajce ponovo pošalju u patrole

28803 pregleda 59 komentar(a)
Pozornici i sinoć obilazili grad, Foto: Savo Prelević
Pozornici i sinoć obilazili grad, Foto: Savo Prelević

Menadžment Uprave policije prije desetak dana donio je odluku da policajce - pozornike ponovo pošalju u patrole u svim gradovima u Crnoj Gori jer je taj vid rada unutar policijske organizacije godinama bio gotovo mrtav u praksi.

Na posljednjem kolegijumu Sektora policije uniformisane policije, starješinama su izdata naređenja na koji način da organizuju pozorničke patrole i kako da se da se ova aktivnost bez odlaganja organizuje i sprovede u svim gradovima.

Iako je taj vid rada policije osnov postupanja i kontakta sa građanima, prethodni menadžment Uprave policije iz nepoznatih razloga, u potpunosti je, kažu upućeni, zanemario i praktično ugasio pozorničko-patrolnu djelatnost i projekat “Policajac u zajednici”.

Zbog toga godinama na ulicama nije bilo pozornika, koji obilaze uže gradske kvartove, dvorišta škola i vrtića, vjerske objekte, ali i ulice u kojima su se događala teža narušavanja javnog reda i mira.

”Potreba za vidljivim i većim prisustvom pozornika u našim gradovima, nije samo obaveza i princip rada svih policijskih organizacija, već i želja građana, koji bi se osjećali sigurnije i bezbednije uz policajce u svojim kvartovima”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz vrha UP.

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić prošle sedmice u “Bojama jutra”, nakon razbojničke pljačke i ubistva zaštitara u Nikšiću, ukazao je na ovaj problem i pitao “kada ste posljednji put na ulicama vidjeli pozornika”.

”Prošli sistem je jednostavno poništio pozornike i taj model - policajac u zajednici. Aktuelna vlast je već preuzela korake i sistematizacijom UP mi ćemo taj sektor najviše pojačati. Vratićemo policajce na ulice, koji će garantovati građanima bezbjednost”, kazao je Miljanić.

On je naglasio da će vraćanjem pozorničkih patrola biti smanjeni slučajevi kao što se prošle srijede dogodio ispred zgrade Pošte u Nikšiću.

Patrole pozornika viđene su juče u popodnevnim časovima u centru Podgorice, gdje su policajci pješice obilazili radnje i kafiće u Ulici slobode, Njegoševoj...

Prema planu UP, pozorničke patrole, u koje će ići mlađi, ali i iskusniji službenici UP, patroliraće u svim crnogorskim gradovima, a taj segment rada UP narednih mjeseci podići će se na veći nivo.

Broj policajaca-pozornika u policijskim centrima i odjeljenjima bezbjednosti zavisiće od bezbjednosne procene, a čuvari reda biće regrutovani iz postojećeg sastava službenika UP.

Suština ovog modela rada UP je da pozornik svakog dana bude na ulici, upoznaje se i razgovara s ljudima, savjetuje. S druge strane, građani će pozorniku moći da se požale ukoliko se recimo u njihovom kraju skuplja problematična grupa, ako ih je strah da šetaju nekim dijelom kvarta jer je nedovoljno osvijetljen ili primijete neka sumnjiva ponašanja, pojave...

”Riječ je o obliku prevencije, zasnovanom na ideji da građani i policija rade zajedno. Želimo bolju komunikaciju s građanima, da čujemo koje su im bezbjednosne potrebe i uključimo ih u njihovo rješavanje. Koncept rada je usmjeren ka tome da se građani osjećaju sigurnije”, kazali su u UP.

Bonus video: