CGO: Raskinuti štetne koncesione ugovore u Kraljskim Barama

"Mještanima nema više života u tom kraju ukoliko se ovakav projekat koncesionara sprovede u djelo", kazala je Kaluđerović

3847 pregleda 3 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: CGO
Kaluđerović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao partije vladajuće većine i Vladu da "konačno ispune obećanja" data mještanina Kraljskih Bara i raskinu "štetne i ništave" koncesione ugovore sa firmama „Dekar“ i „Dekar Energy“, kojima se planira izgradnja minihidroelektrana „Crnja“, „Crni potok“ i „Ljubaštica“, a zbog čega mještani tog kraja protestuju duže od 15 mjeseci.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u CGO-u, podsjeća da su predstavnici vladajuće većine, prije formiranja Vlade, "obilazili taj kraj i obećavali" da će taj problem, čim se Vlada formira biti riješen, a što se do danas nije desilo. "Mještani i njihovi problemi su zaboravljeni, ili je, pak, postojao drugi interes nekih novih donosilaca odluka koji ih je rukovodio da održe status quo koji ide u prilog samo povlašćenom investitoru povlašćenom", navodi ona.

"Danas će mještani, 41. nedjelju zaredom, ali već narušenog zdravlja, protestvovati na obalama hladnih rijeka protiv nezakonite izgradnje ovih minihidroelektrana. Oni su uporni u tome da sačuvaju rijeke i zdravu životnu sredinu, koja će dodatno neminovnom izgradnjom autoputa upravo kroz Kraljske Bare biti narušena. Ovi mještani se bore za pravu stvar i zaslužuju širu podršku. Na drugoj strani, investitor je, izgleda i računao trasu auto-puta kada nakon deceniju od dobijanja građevinskih dozvola kreće sa izgradnjom. Ta njegova sračunata namjera na obeštećenje od države u ovom selu je jasna, ali nije jasno zašto nove vlasti ne raskidaju takve ništavne ugovore i zašto on, a ne mještani, ima podršku novih vlasti", saopštila je Kaluđerović.

Podsjetila je na izjavu vicepremijera Dritana Abazovića, prilikom posjete Kraljskim Barama 20. septembra prošle godine.

"Ovo je jedna velika katastrofa i ovo je sramota da se radi bilo po zakonu ili protiv zakona. Buduća vlast treba da raskine sve koncecije za mHE i trajni da zabrani gradnju mHE. Ako tako ne bude, ne bilo ni Vlade,“ kazao je tada on, kako navodi Kaluđerović.

"Na žalost, ni on, iako partija koju vodi – URA – pripada Zelenima, ni Vlada u kojoj ima jednu od najodgovornijih funkcja, do danas ništa nisu uradili da se stanje u Kraljskim Barama promijeni", dodala je.

Navodi i da prethodna Vlada, prije više od deceniju "nije ni konsultovala" lokalno stanovništvo, niti sagledala razvojne planove Crne Gore kada je kroz to selo, pored auto-puta koji je značajan projekat za državu, planirala i izgradnju mHE. "Prethodna Vlada je podržavala interese bahatog investitora, a ne mještana, na što je CGO mnogo puta ukazivao, ali isti investitor je sada u sprezi sa novim vlastima koje, takođe, njegov interes stavljaju iznad interesa mještana i javnog", dodaje Kaluđerović.

Kazala je da je protekli period mještanima donio ogromnu štetu zbog "nespremnosti Vlade da raskine nezakonite i kontroverzne" poslove koncesionara.

"Vlada je svjesna štete i potencijalnih krivičnih djela koje je ovaj koncesionar udruživanjem proizveo svojim radnjama na terenu, i to kako prema lokalnom stanovništvu, tako i prema državi. Javnosti je poznato i da je niz krivičnih prijava protiv koncesionara podnešeno ODT Kolašin. Otvaraju se i pitanja - ko odugovlači ove postupke i zašto se pokušavaju izvršiti određene radnje kako bi se zaštitio koncensionar", kazala Kaluđerović.

Ističe da se u slučaju Kraljskih Bara radi o neravnopravnoj borbi u kojoj mještani "idu srcem i željom" da zaštite svoju životnu sredinu, a što je "važno za dobrobit tog kraja i države", dok se naspram njih nalazi moćni koncensionar, "fokusiran na privatni milionski interes, i sa zaštitom kako bivših tako i sadašnjih vlasti."

"Pri tom, ovim mještanima nema više života u tom kraju ukoliko se ovakav projekat koncesionara sprovede u djelo, čime će se u pitanje dovesti i njihova egzistencija, na što nadležni složno žmure", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: