Burić: Tužilaštvo će nastaviti da se rukovodi isključivo Ustavom i zakonima

On je naveo da od državnih tužilaca i u budućem periodu očekuje dosljednost u primjeni ustavnih i zakonskih normi i da se odupru pokušajima političkog uticaja koji su sve očigledniji

6062 pregleda 9 komentar(a)
Dražen Burić, Foto: Savo Prelević
Dražen Burić, Foto: Savo Prelević

Državno tužilaštvo nastaviće da se u svom radu rukovodi isključivo Ustavom i zakonima, poručio je vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, navodeći da na tom putu nikada nije bilo, niti će biti prostora za dnevnopolitička uplitanja i uticaje.

Burić je, kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, čestitao Dane državnih tužilaca svim rukovodiocima i državnim tužiocima u Crnoj Gori, koji se zbog epidemiološke situacije drugu godinu za redom na obilježavaju na adekvatan način.

On je kazao da zdravstvena situacija nije jedini izazov sa kojim se državnotužilačka organizacija suočava.

„Međutim, kontinuirani pokušaji da se rad i rezultati Državnog tužilaštva i državnih tužilaca umanje ili obezvrijede, neće nas pokolebati”, poručio je Burić.

On je naveo da od državnih tužilaca i u budućem periodu očekuje dosljednost u primjeni ustavnih i zakonskih normi i da se odupru pokušajima političkog uticaja koji su sve očigledniji.

“Mi smo se odlukom da svoj profesionalni put gradimo u okviru državnotužilačke organizacije obavezali da se u radu i djelovanju rukovodimo isključivo Ustavom i zakonima, uvažavajući principe istine i pravičnosti, sve u cilju uspostavljanja i očuvanja vladavine prava, kao vrhunskog načela savremenih demokratskih društava”, kazao je Burić.

Burić je dodao da na tom putu nikada nije bilo, niti će biti prostora za dnevnopolitička uplitanja i uticaje, kojima se, kako je naveo, Državno tužilaštvo mora odlučno odupirati.

Dani državnih tužilaca su, prema njegovim riječima, prilika da se svima koji uporno pokušavaju obezvrijediti rezultate i rad Državnog tužilaštva i kontinuiranim napadima osigurati prostor za uplitanje u nadležnosti Državnog tužilaštva, pošalje jasna poruka.

„Državno tužilaštvo nastaviće da se rukovodi isključivo Ustavom i zakonima u vršenju poslova gonjenja učinilaca krivičnih djela, bez obzira na to ko je njihov učinilac“, istakao je Burić.

On je kazao da je tužilaštvo jedinstven i samostalan državni organ, a državni tužioci su nezavisni i odgovorni za svoj rad i da je to princip za koji će se uvijek bespoštedno boriti i zalagati.

Burić rekao da uprkos sjajnim rezultatima koje su kandidati za državne tužioce ostvarili tokom inicijalne obuke, Državno tužilaštvo nije u prilici da donese odluku o njihovom raspoređivanju.

“Zato vas molim za strpljenje, u nadi da će predstavnici zakonodavne vlasti najzad shvatiti koliko je važno omogućavanje nesmetanog funkcionisanja Tužilačkog savjeta, pred kojim su brojne odluke, među kojima je i ona o vašem raspoređivanju”, naveo je Burić.

On je pozvao državne tužioce da u, kako je kazao, nezavidnom ambijentu pokažu mudrost, strpljenje i jedinstvo.

Burić je pozvao sve državne tužioce da nastave sa predanim radom u borbi protiv svih vidova kriminaliteta i tako potvrde profesionalni integritet i pokažu da su dostojni važne funkcije koju obavljaju.

Bonus video: