Protest zbog smjene Zindović: "Ne mogu ministri da određuju ko će nas liječiti..."

Građani su poručili da su "duboko zabrinuti zbog urušavanja zdravstvenog sistema u Kolašinu" i apelovali na resorno ministarstvo da preispita odluku

20641 pregleda 67 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Okupljanjem ispred Doma zdravlja , pod sloganom "Ne damo ljude", nekoliko desetina Kolašinca iskazali su protest zbog smjene dosadašnje direktorke te ustanove dr Jelene Zindović.

Građani su poručili da su "duboko zabrinuti zbog urušavanja zdravstvenog sistema u Kolašinu" i apelovali na resorno ministarstvo da preispita odluku.

Kolašin protest
foto: Dragana Sćepanović

"Iskazujemo neslaganje i nezadovoljstvo zbog smjene direktorice Doma zdravlja. Svi građani Kolašina pitaju se koji je razlog njene smjene. Ne želimo da vjerujemo da je smjena dr Zindović politički motivisana. Politici nije mjesto u zdravstvenom sistemu, pa pozivamo i apelujemo na ministarsku zdravlja dr Jelenu Borovinić Bojović da sagleda moguće posljedice te odluke po zdravlje građana Kolašina, zbog ovog brzopletog poteza. Pozivamo ministarsku da preispita svoju odluku, kao i da javno saopšti razloge razrješenja dr Zindović“, kazala je, u ime okupljenih sugrađana, Milka Šćepanović.

Milka Šćepanović
Milka Šćepanovićfoto: Dragana Šćepanović

Ona je naborojala sve, kako je kazala, brojne uspjehe direktorke, koja se odnose na "osavremenjavanje opreme za dijagnostiku, uspostavljanje stacionara od 10 kreveta, predan rad u seoskim abulantama, te visok procenat vakcinacije i niszu stopu smrtnosti od posljedica koronavirusa...."

O zalaganju dr Zindović na seoskom području govorila je Darka Martinović iz Bara Kraljskih.

Prema njenim riječima "dosadašnja direktorka je stigla do svakog mještanina katuna i sela".

"Ne mogu nama ministri da određuju ko će nas liječiti i voditi računa o našem zdravlju. Ne pitaju građane, pa građani su njih birali. Ne može ovako da se radi. Ionako je malo doktora i ljekara. Nećemo dozvoliti smjenu dr Zindović", poručila je ona.

Zindović: Nijesam kazala da ću biti zamjenica vd direktora Doma zdravlja

Zindović kazala je da je greška Ministarstva što na čelo kolašinskog Doma zdravlja "ponovo doveden nestručni kadar, odnosno, ekonomista umjesto ljekara."

Zindović
Zindovićfoto: Dragana Šćepanović

Ona je dematntovala informacije koje su Vijesti dobile iz Ministarstva zdravlja i tvrdi da nije kazala da će biti zamjenica v.d. direktora Milana Markovića.

Povezani članci

03. Novembar 2021.

Pepić v. d. direktora DZ Rožaje, Marković DZ Kolašin

"Zdravstvenoj ustanovi treba ljekar na rukovodećem mjestu. Ja nijesam dobila nikav zvanični akt na ruke. Dobila sam obavještenje elektronskom poštom. Smatram da ekonomosta ne može obavljati tu funkciju bez podršle ljekara.... Ishitrene riječi i naslovi ne smiju da se dešavaju profesionalnim novinarima", rekla je Zindović.

Prema njenim riječima, sa Markovićem, koji je do sada bio na čelu OO Crvenog krsta imala je odličnu saradnju, a najavila je i da će učestvovati u svim budućim humanitarnim akcijama zajedno s njim.

Dosadašnja direktorka jepozvala Ministarstvo da da saglasnost na pravilnik o sistematizaciji, kojim je u okviru kolašinskog Doma zdravlja planiran Centar za mentalno zdravlje. U tom centru, objasnila je, liječila bi se djeca s posebnim potrebama, to jest, radili bi defektolozi, psiholozi, logopedi, kojim sada u Kolašinu nema.

Zindović je rekla da naslijedila deficit ljekara, ali i da pored toga, kao i pored otežanih okolnosti rada usljed pandemije, može svakom "da pogleda u oči".

Kaže i da neće napustiti Kolašin, odnosno Dom zdravlja i da će kao ljekar nastaviti predano da radi.

"Ja neću reći kao pojedini ljekari "Doviđenja, Kolašine". Nastaviću da radim svoj posao, jer funkcije su funkcije,a ljekar je ljekar", poručila je ona okupljenim građanima.

Zahvalila je i kolegama i sugrađanima na podršci.

Bonus video: