Stariji studenti direktno na drugu godinu mastera

Prorektor tvrdi da je broj mjesta ograničen i da nema hiperprodukcije diploma

23831 pregleda 28 komentar(a)
Sjedište Rektorata UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Sjedište Rektorata UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Svim visokoškolcima koji imaju završene osnovne i specijalističke studije ili diplomu sa ostvarenih 240 ECTS kredita, priznaje se prva godina master studija i mogu se upisati direktno na drugu godinu bez polaganja prijemnog ispita, na svih 17 fakultetskih jedinica Univerziteta Crne Gore (UCG).

To je “Vijestima” odgovorio prorektor za nastavu UCG Veselin Mićanović. On je pojasnio da dvogodišnje master studije i dosadašnje specijalističke i master studije koje su trajale po jednu godinu predstavljaju programe istog nivoa obrazovanja.

Studentski parlament UCG obratio se šefovima poslaničkih klubova i Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sa inicijativom za izmjenu člana 121b Zakona o visokom obrazovanju, kojom je propisano da ustanovi visokog obrazovanja, koja je akreditovala programe osnovnih, master i doktorskih studija (3+2+2) poslije 1. januara 2016. na period od tri godine, akreditacija važi do kraja studijske 2021/2022.

Oni su predložili da se važenje akreditacije produži do kraja naredne studijske godine. Na taj način, smatraju, izbjegla bi se situacija da ustanove dva puta prolaze proceduru akreditacije i usvojila odluka koja je “primjerena aktuelnom trenutku u oblasti visokog obrazovanja”.

“U zadnjih petnaest godina imali smo tri reforme modela studija od kojih se nijedna nije pokazala suštinski dobrom, pa se može očekivati da se izmjene Zakona odnose i na model studija ili na njegovu korekciju u određenom smislu. Mišljenja smo da konačno treba sagledati sve aspekte pažljivo i uz analizu se opredijeliti za najbolji model”, piše u saopštenju.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG Saša Roćen istakao je da proces akreditacije zahtijeva značajno vrijeme i složenu proceduru i da su se u toku priprema novog Zakona obraćali sa inicijativom da se akreditacija po modelu 3+2+3 koja je planirana da važi do kraja ove studijske godine odloži do donošenja novog Zakona.

Mićanović je “Vijestima” prošlog mjeseca odgovorio da su studenti koji su upisali osnovne studije po starom nastavnom programu (3+1+1) i završili specijalističke studije, imali mogućnost da lani upišu jednogodišnje master studije.

”Prošle studijske godine smo prvi put imali upis na prvu godinu dvogodišnjih master studija i prijavljeni kandidati po tom konkursu polagali su prijemni ispit. Kako ove godine studenti nijesu u mogućnosti da biraju, a uvidjevši zakonske odredbe (član 119b stav 3 Zakona o visokom obrazvanju), studentima koji imaju 240 ECTS kredita omogućeno je da se direktno upišu na drugu godinu budžetskih master studija bez polaganja prijemnog ispita”, piše u odgovoru.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, Mićanović je rekao da zbog ovoga ne može doći do hiperprodukcije diploma, jer je broj mjesta za upis na master studije UCG ograničen, tačnije propisan licencom koju izdaje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

”Takođe, svi kandidati koji upisuju master studije već imaju diplome prethodno navedenog modela studija u trajanju od 240 ECTS kredita i to im daje kvalifikaciju za obavljanje određenih poslova na tržištu rada. Master studije su prirodan slijed vertikalnog usavršavanja i one su pravo izbora svakog pojedinca sa datim preduslovom navedenim u pomenutom članu Zakona”, saopštio je Mićanović.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je u oktobru rukovodstvo UCG da u hitnoj proceduri, i u konsultaciji sa nadležnim Ministarstvom, riješi pitanje upisa na drugu godinu master studija za kandidate koji su prethodni nivo završili po nekom od sistema važećih prije 2017. godine.

Iz CGO su podsjetili da se, shodno izmjenama i dopunama Zakona iz 2017. godine studenti imaju pravo da se direktno upišu na drugu godinu master studija, ali UCG nikada nije donio prateća podzakonska akta kojima bi preciznije uredili kriterijumi i način upisa tih studija.

Upozorili su da je Ministarstvo za svaki program utvrdio broj studija, a Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja dala akreditaciju, pa bi u praksi značilo da se može desiti da drugu godinu upiše 50, iako su kapaciteti ograničeni na 10 ili 20 studenata.

Bonus video: