Liješević: Nisam članica nijedne partije, stupila sam na funkciju nakon konkursa

Direktorica TO Budva istakla niz neregularnosti oko zakazivanja današnje sjednice od strane Carevića

6762 pregleda 7 komentar(a)
Liješević, Foto: Privatna arhiva
Liješević, Foto: Privatna arhiva

Direktorica Turističke organizacije Budva Maja Liješević ponovila je da nije član nijedne partije i da je na konkursu stupila na tu funkciju, ističući niz neregularnosti oko zakazivanja današnje sjednice Skupštine TO od strane gradonačelnika Marka Carevića.

“Još jednom podsjećamo javnost da je prethodni saziv Izvršnog odbora TO Budva prije više od pola godine u propisanom roku donio odluku o raspisivanju izbora za članove Skupštine organizacije. Upravo ti izbori su bili prilika turističkoj privredi našeg grada da njihovi predstavnici blagovremeno uzmu učešće u predlaganju kandidata za Izvršni i Nadzorni odbor kao i da učestvuju u odlučivanju o važnim pitanjima iz domena rada Turističke organizacije. Nažalost, prethodni saziv Skupštine, čiju većinu čini upravo turistička privreda našeg grada, nesazivanjem sjednica od njenog predsjednika, uskraćen je od kraja 2018. godine da donosi odluke, razmatra i usvaja godišnje planove, izvještaje i rezultate koji najbolje govore o tome na koji način se upravljalo firmom do danas. Takodje i da svi zajedno predstavimo ostvarene rezultate i projekte i damo doprinos da u narednom periodu budu još bolji”, istakla je Liješević.

Dodaje da je svakako je upitna i pravna valjanost da o tim materijalima raspravlja novi saziv skupštine jer se materijal odnosi na period mandata prethodnog saziva.

“Uprkos naporima Izvršnog i Nadzornog odbora, kao i stručne službe da se sjednice skupštine shodno zakonu održavaju redovno to nije uvaženo, dok su kontinuirano kako su to zakonski rokovi diktirali tokom pune tri godine redovno slati materijali u propisanom roku, uključujući i izmjenu Statuta tokom 2019. godine kada je i bio zakonski rok da se sazove Skupština TOBa i isti donese tj. uskladi sa zakonom.Treba istaći da nakon rekordne 2019. godine u poslovanju Turističke organizacije Budva ikada koja je krunisana i rekordnom posjetom tokom organizovanja dočeka Nove 2020, uslijedila je svima pa i TOB- u teška godina. Uz donijeti plan racionalizacije usljed posljedica izazvanih epidemijom, nepostojecom turističkom sezonom i limitiranim aktivnostima usljed pandemije prebrodili smo 2020. godinu sa padom prihoda koji je iznosio više od 80 odsto, te kao malo koja javna institucija, bez budžetskih sredstava ili pomoći opštine, države ili banke, očuvala svoju likvidnost, donijet je set pravila i procedura u poslovanju, uvelo se interno knjigovodstvo, očuvalo se redovno poslovanje, nastavili ili završili započeti projekti i promotivne aktivnosti, kao i redovno izmirivale obaveze prema zaposlenima uz usklađivanje zarada u skladu sa važećom odlukom Vlade za zarade u javnom sektoru. Sve to u toku sakodnevno politički nepovoljne situacije i ambijenta pogotovo na lokalnom nivou sto osjecaju i čemu svjedoče naši sugrađani pa je još dupli izazov realizovati zacrtane programske ciljeve turisticke organizacije koji se iskljucivo vode javnim interesom svih sugradjana kada je u pitanju ova oblast o čemu govore i finansijski izvjestaji, a pored vec jedne nadamo se i dodatnoj nezavisnoj reviziji”, naglasila je Liješević.

Kako je dodala, Statutom je predviđeno da upravo stručna služba turističke organizacije na čelu sa direktorom obavlja stručne i administrativne poslove u vezi sa pripremom sjednica tijela organizacije, što sada nije slučaj.

“Nažalost, tačno je da smo imali prvi sastanak u kabinetu predsjednika sa njegovim saradnicima na ovu temu tek krajem oktobra ove godine i ukazali na nekoliko bitnih stvari koje je shodno zakonu trebalo ispoštovati za organizovanje sjednice, nije bilo daljih informacija ili konsultacija o nastavku aktivnosti na ovom, kako je to propisano, zajedničkom zadatku.Tako da su stručna služba TOB-a i njeni zaposleni isključeni iz procesa pripreme i samog održavanja sjednice. Stručna služba nije upoznata kome je poslat materijal, koji materijal od onog koji je dostavljan sporadično tokom pune tri godine a koji je trebao po zakonu da usvaja prethodni saziv Skupstine, da li su predloženi članovi novog saziva informisani da imaju pravo predložiti kandidata za Izvršni i Nadzorni odbor itd.Između ostalog Statutom TO Budva definisano je i da su Predsjednik i Direktor organizacije pojedinačno odgovorni za zakonitost, savjesno i stručno obavljanje dužnosti i zadataka koje im je odredili tijelo koje ih je izabralo ili imenovalo. Kao i u svakom pravnom subjektu i u Turističkoj organizaciji Budva postoji jasno definisan odnos nadležnosti, ovlašćenja i procedura između stručne službe i njenog menadžmenta i upravljačkih tijela organizacije uključujući Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Skupštinu i njenog predsjednika sa jedne strane, kao i između zaposlenih i menadžmenta sa druge”, istakla je ona.

Naglašava da je shodno propisima u svakoj javnoj ustanovi a i većini privatnih, ukoliko je bilo ili ima intencija da se tokom isplaniranog službenog odsustva direktora koji prethodno nije kontaktiran radi dogovora, vrši pritisak na zaposlene da se pečatira jedan, bilo koji dokument po bilo čijem radnom nalogu a da to nije direktor ili neko od njega ovlašćeno lice, zaposleni bi tim činom zloupotrijebio svoja ovlašćenja i za to odgovarao.

“Neshvatljivo bi bilo da se tako nešto hipotetički desilo jer bi se naprosto moglo zaključiti da se poslije tri godine naprasno previše žurilo u odsustvu direktora i bez prethodne komunkacije dogovora između sluzbenika.Radi preciznosti i nedovođenja zainteresovanu javnost u zabludu, kao neko ko do sada a ni danas nije član bilo koje političke partije, na osnovu sprovedenog javnog konkursa po izboru Izvršnog odbora stupila sam na dužnost direktora Turističke organizacije Budva sa isključivo profesionalnim angažmanom, neprihvatajuci političke uticaje i pritiske, sa fokusom isključivo na aktivnosti i rezultate iz oblasti djelovanja organizacije i njenog kolektiva u cilju ostvarenja uspjesnih rezultata prvenstveno u interesu turističke privrede i naših sugrađana koji žive od turizma”, zaključila je Liješević.

Bonus video: