RTCG duguje, ali limuzine trguje

”Automobile bismo koristili u gradskoj vožnji, kako bismo postigli uštede, a ostala dizel vozila da šaljemo na dalje destinacije. Najmlađa vozila imaju dvije godine, to su ‘škode oktavije’. Imamo stara po 11, 12 godina,” kazao za “Vijesti” pomoćnik generalnog direktora za tehniku Dejan Vujović

30828 pregleda 24 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zekovic
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zekovic

Radio Televizija Crne Gore (RTCG) namjerava da potroši do 70.000 eura na dva električna automobila, iako račun Javnog servisa može biti blokiran zbog ogromnih dugovanja na ime izgubljenih sudskih sporova.

Prema riječima pomoćnika generalnog direktora za tehniku Dejana Vujovića, RTCG u ovom trenutku raspolaže sa 40-ak motornih vozila i da imaju strategiju da “potpuno zamijenimo vozni park u narednih pet šest godina električnim vozilima”.

”Električne automobile bismo koristili u gradskoj vožnji, kako bismo postigli uštede, a ostala dizel vozila da šaljemo na dalje destinacije. Najmlađa vozila imaju dvije godine, to su ‘škode oktavije’. Imamo stara po 11, 12 godina. Nisu toliko stara, ali jako puno prolaze, imamo ih sa 450 - 500 hiljada kilometara i moramo pod hitno da ih mijenjamo. Ove godine smo imali budžet za dva vozila, a iduće godine ćemo pokušati da opredijelimo što više. Namjeravamo što prije da zamijenimo sva vozila električnim”, pojasnio je Vujović za “Vijesti”.

On je kazao da se vozni park najviše koristi za razvoženje ekipa, da u voznom parku imaju limuzine, dva kombija a da su i razmišljali o nabavci minibusa.

Bivši generalni direktor RTCG Božidar Šundić, u januaru prošle godine potpisao je ugovor o kupovini pet putničkih vozila vrijednih 89.900 eura.

Među tehničkim karakteristikama koje nova vozila moraju ispunjavati jeste da su u pitanju limuzine sa dometom od najmanje 350 kilometara po jednom punjenju, ali i da među obaveznm opremom imaju senzore za kišu i indikator probušene gume.

Ponude se mogu dostaviti do 1. decembra, a kriterijumi koji će se cijeniti su cijena i kvalitet.

Električna vozila moraju biti isporučena u roku od devet mjeseci.

Garantni rok je najmanje četri godine i 100.000 kilometara a na bateriju najmanje osam godina i 160.000 kilometara. On počinje da teče od dana potpisivanja zapisnika o primopredaji vozila.

”Ako se nakon primopredaje vozila konstatuje da vozila imaju nekih nedostataka koji se nijesu mogli otkriti prilikom primopredaje (‘skrivene mane’), naručilac (RTCG) je dužan da o tom nedostatku pisanim putem ili putem e-mail-a obavijesti dobavljača, koji je dužan da odmah preuzme aktivnosti kako bi o svom trošku otklonio uočene nedostatke na vozilima. Garantni rok miruje za vrijeme otklanjanja nedostataka, a u slučaju zamjene za zamijenjena vozila počinje teći novi garantni rok, koji je u skladu sa ponudom dobavljača, počev od dana zapisnički izvršene primopredaje zamijenjenih vozila”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Nedavno je Veselin Drljević kazao da ga je u junu, kada je došao na čelo Savjeta RTCG, dočekalo saznanje o obavezama prema radnicima zbog pogrešnog obračunavanja ličnog dohotka u dužem periodu. “Usput smo se upoznali sa problemima koji datiraju decenijama unazad. Sporna su potraživanja pojedinih advokatskih kancelarija. U svakom trenutku nam prijeti da jedna advokatska kancelarija na osnovu advokatskih troškova skine s računa 750.000 eura. Možete misliti sa kakvim strahom rukovodstvo ove kuće dolazi na posao. Mi moramo da isplatimo plate”, kazao je on.

Naveo je da će se menadžment i Savjet snaći za novac da se isplate dugovanja radnicima.

Bonus video: