Služba za informisanje Opštine Šavnik: Značajno manja podršku MPŠV u ovoj godini

"Korektno bi bilo da su najviši predstavnici Ministarstva posjetili Opštinu Šavnik i u duhu dobre saradnje i namjere razmijenili informacije i planove za prevazilaženje nevolja jedne teške godine"

1625 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savnik.me
Foto: Savnik.me

Opština Šavnik je u ovoj godini, u odnosu na prethodne dobila značajno manju podršku od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV).

To je saopšteno iz Službe za informisanje Opštine Šavnik, koja je reagovala na navode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Službe za informisanje Opštine Šavnik navode da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, prilikom posjete šavničkom kraju 3. novembra "iznio niz neistina".

"Korektno bi bilo da su najviši predstavnici Ministarstva posjetili Opštinu Šavnik i u duhu dobre saradnje i namjere razmijenili informacije i planove za prevazilaženje nevolja jedne teške godine. Ipak, to se nije desilo, već se na pruženu ruku saradnje, nastavlja sa komunikacijom u duhu slabljenja, pa i kidanja saradnje, kao i ignorisanja pozitivne poslovne prakse čiji je cilj dobrobit Šavničana".

Iz Službe za informisanje Opštine Šavnik navode i da ćudi ocjena iznijeta iz Ministarstva da je poljoprivreda u tom kraju "sistematski urušavana".

"Začuđuje takva ocjena ukoliko je poznato kako i koliko je davana podrška ovog Ministartsva ovih godina. Evo da budemo precizni: direktna podrška poljoprivrednim proizvođačima kretala u 2018. godini 345.002,89 eura + 302,00 eura IFAD, u 2019. godini iznos podrške 362.374,53 eura + 19.723,81 eura IFAD, u 2020. godini iznos podrške 505.689,11 eura + 21.801,78 eura IFAD. U 2021. godini, koja se odnosi na mandat ministra Stijovića, podrška prema našim podacima za sada iznosi 8.846,11 eura i odnose se na isplatu zaostalih sredstava prerađivačima mlijeka iz 2020. godine. Ispravite nas ako griješimo jer do sada nijeste našli za shodno da sa nama razmijenite podatke", navodi se u reagovanju.

Iz Službe za informisanje Opštine Šavnik su naveli da je tačno da su iz ministarstva pomogli putnu infrastrukturu na račun sanacije puteva u opštini sa ukupno 13.500 eura.

"Ali je lokalna uprava koju vi zaobilazite u putnu infrastrukturu u ovoj godini, do sada uložila preko 400 hiljada eura", kazao je predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

Jakić navodi i da su iz Ministarstva saopštili da je pomoć u rješavanju ruralne infrastrukture i pitanje vodosnadbijevanja u prethodnim decenijema zbog čega je takođe iznio podatke.

"U 2018. godini podrška je iznosila 118.000 eura + 46.876 eura IFAD, u 2019. godine podrška je iznosila 112.558eura + 298.578 eura IFAD, u 2020. godine podrška je iznosila 95.000 eura + 450.438 eura IFAD, a u 2021. godine podrška je iznosila 53.500 eura. Na kraju, javnost i Ministarstvo ćemo upoznati sa još jednom pojedinošću koju nijesmo imali namjeru da iznosimo, ali nakon najnovijih neistina, to ćemo ipak učiniti. Predsjednik Opštine Šavnik, gospodin Jugoslav Jakić je službeno vozilo koje mu je dodijeljeno na korišćenje na osnovu pozicije prvog čovjeka gradske uprave, to vozilo ustupio na korišćenje upravo Službi za poljoprivredu i rauralni razvoj, kako bi ova služba nesmetano funkcionisala i obavljala rad na terenu, a u cilju realizacije javnih poziva. Konstatacije Ministarstva poljoprivrede, rudarstva i vodoprivrede vezano za korišćenje vozila koje je ustupilo Opštini Šavnik u privatne svrhe ne samo da su neprimjerene, već su i neistinite. Naša je dužnost da iznesemo istinu i toga ćemo se držati čvrsto, jednako uporno kao i vrijednog rada s ciljem poboljšanja uslova života građana Šavnika", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: