Bindž, krindž, klikbejt - pojmovi koje naša djeca svakodnevno koriste

Umjesto zauzimanja stava na temu korišćenja tuđica ili ubjeđivanja bilo koje od strana da ova druga nije u pravu, pokušaću da kroz ovaj mali rječnik popularnih tuđica približim svijet mladih bumerima

16063 pregleda 0 komentar(a)
DoMen, Foto: DoMen
DoMen, Foto: DoMen

Upotreba tuđica je često kritikovana, naročito kada nije neophodna i kada se za strane riječi mogu naći parnjaci i u našem jeziku. Međutim, postoje slučajevi kada strane riječi mogu olakšati komunikaciju. Novije riječi kao što su krindž, bindžovanje ili klikbejt samo su neke koje ćete čuti da koriste klinci dok su, recimo, starije tuđice kao luzer, performans, pingvin ili piknik odavno i u vašem vokabularu.

Ideja iza ovog teksta nije zauzimanje stava na temu korišćenja tuđica ili ubjeđivanja bilo koje od strana da ova druga nije u pravu. Umjesto toga, pokušaću da kroz ovaj mali rječnik popularnih tuđica približim svijet mladih bumerima (odnosno, ljudima starijim od 40 godina koje klinci često iz šale tako zovu jer pokušavaju i dalje biti u trendu).

Najčešći anglicizmi iz pop-kulture

U savremenom svijetu gotovo da nema jezika ili kulture koji nisu u kulturnom koraku sa engleskim jezikom i anglofonim kulturama (prvenstveno američkom). Kako zbog uticaja interneta, ali i serija, filmova i muzike, tuđice koje mladi koriste najčešće dolaze baš iz engleskog jezika. Pa, da krenemo od onih najpopularnijih:

Lol (eng: laughing out loud) je skraćenica koja u bukvalnom prevodu znači „smijem se na sav glas“. Ironično, u praksi je obično suprotno jer samo kažete ili napišete „lol“ i nekako se malko nasmijete u sebi.

doMEn
foto: doMEn

Klikbejt (eng. clickbait) je kovanica koja se sastoji iz riječi klik koja znate šta znači i bejt što znači mamac. O ovom fenomenu bi se mogle napisati knjige, ali za sada je korisno da znate da ljudi koji stoje iza velikog broja članaka ili video snimaka na društvenim mrežama osmisle bombastičan naslov ili primamljivu propratnu sličicu da bi vas natjerali da kliknete na sadržaj koji se često ispostavi prosječnim ili nikakvim. U svakom slučaju, vi ste već kliknuli, a oni su dobili na broju pregleda od kojeg u konačnici i zarađuju.

Krindž (eng: cringe) se može opisati kao teški osjećaj neugodnosti, blama i blage jeze koja vam prostruji kroz tijelo povodom blamoznog ponašanja (najčešće) druge osobe. Osjećaj vas obično pogodi u vilicu koja se napregne kao kada prvi put ujutru pojedete limun, pa vas natjera da se skroz stresete i fizičkim pokretima izbacite sjećanje na nemili događaj iz misli.

Random ili rendom (eng: random) je najbliža riječi „nasumično“ mada se često koristi i u smislu riječi „slučajnost“. Obično je koristimo da bi iskazali čuđenje povodom neke nasumičnosti („lol, kakav random“) ili da bi sa ljudima podijelili neku zanimljivost koja vam je tog trena pala na pamet („e random fact, zlato se stvara u eksplozijama supernova“).

doMEn
foto: doMEn

Fejk (eng: fake) je izraz koji upotrebljavamo za nešto što je lažno, što nije onako kako se naizgled čini. U pitanju je prevara koja je predstavljena kao istina, koju jedna osoba razotkriva drugim osobama kao takvu, kao nešto što je fejk. Danas se često koristi kada se nešto želi okategorisati kao lažna vijest, tj. "Fejk njuz" (eng: fake news).

Bindžovanje (eng: to binge watch) je aktivnost koja se preferira vikendom i/ili ako napolju pada kiša. Ili, recimo, kada Netflix neplanirano izbaci novu seriju koju morate pogledati (poput “Squid Game” koja je u samo par nedjelja “zavladala” svijetom). Ukratko, kada čujete riječ “bindžovanje”, računajte da možete zaboraviti na klince dok ne završe sa planiranom aktivnošću.

Prokrastinacija (eng: to procrastinate) je termin latinskog porijekla popularizovan kroz njegovu čestu upotrebu u engleskom. Podrazumijeva odlaganje obaveza kroz pronalaženje bilo kog razloga, aktivnosti ili neaktivnosti kao izgovora da se ne odradi posao koji se treba odraditi. I sve to, uz punu svjesnost i preteći stres oko toga što posao koji je trebao biti obavljen, još uvije nije obavljen. Spojler (eng: spoiler) ili spojlovanje je namjerno ili nehatno otkrivanje djelova ili detalja radnje određenog sadržaja (knjiga, filmova, serija) koje se obično koristi i kao upozorenje koje izgovarate mršteći se ("nemoj da spojluješ!") onima za koje postoji opravdana sumnja da će nešto tako uraditi, što bi vam uništilo doživljaj knjige, filma ili serije u pitanju.

Čudesni svijet video igara iliti gejming

doMEn
foto: doMEn

Video igre su fenomen koji je u poslednjih nekoliko decenija ostvario nevjerovatnu popularnost i postao svakodnevnica velikom broju korisnika. U pitanju je oblast o kojoj ćete imati o čemu da porazgovarate sa najrazličitijim ljudima. Od onih koji, na primjer, imaju već svoje porodice do klinaca koji su možda tek naučili da koriste kompjuter. Zanimljivo, i jedni i drugi po će imati šta da kažu na temu ozloglašenog glodara Tima (junaka iz popularne igrice League of Legends).

Kako su ove igrice obično takmičarskog karaktera, komunikacija između igrača je dovela do formiranja niza specifičnih izraza kao što su, na primjer:

Dži dži, ili gg (eng: gg, good game) znači “dobra partija” i obično se iskuca na kraju meča u smislu digitalnog sportskog rukovanja. Van online svijeta može značiti i pohvalu za dobro odrađen posao. Naravno, izraz se može koristiti i kao provokacija. Recimo, ukoliko bi iskoristili ovaj izraz dok partija još uvijek traje to bi značilo nešto kao “razbili smo vas, već je kraj, slobodno predajte”. Ili na primjer, dodajte „dži džiju“ jedno „ez“ što je skraćenica od „easy“ iliti „lako“ i upravo ste poručili protivniku da ste ga uništili kao od šale (iako možda i niste :)).

Nub (eng: noob) je nadimak za osobu koja je početnik u nekoj oblasti, najčešće nečemu povezanom sa kompjuterima ili video igrama. Uglavnom se koristi kao uvreda za početnike ili izgovor za loš učinak same osobe koja je izrekla i koja time pokušava da svali krivicu na drugog.

Spamovanje (eng: spam) je konstantno zvocanje, ponavljanje iliti opterećivanje informacijama sa kojim smo već upoznati, s ciljem stvaranja pritiska ili jednostavno uslijed nedostatka samokontrole osobe koja to radi. U svakodnevnom razgovoru bi je mogli iskoristiti tako što bi rekli: „Šta spamuješ stalno o tome, prestani više…“ Trolovanje (eng: trolling) je najčešće namjerno sabotiranje svog tima (ili ako ste dobri u tome i protivničkog) iz zabave ili jer možda ne možete podnijeti što gubite - a sve sa ciljem obesmišljavanja same partije i pravdanja lošeg učinka. Trolovi postoje i na društvenim mrežama samo što su tu obično plaćeni da obesmišljavaju određene diskusije na društvenim mrežama radi ciljeva nalogodavaca.

To bi bilo to za sada. Nadam se da sam vam uspio bar malo približiti gore pomenute svjetove i stvorili plodno tlo za buduće razgovore. Na kraju, možda vam bude zgodno da iskoristite neke od ovih riječi i izraza i tako, u stilu gore pomenutih trolova, zabezeknete svoje najbliže za nekim porodičnom ručkom ili piknikom.

doMEn
foto: doMEn

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Tokom 2019. godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, gdje se možeš informisati o svim projektima namijenjenim mladima u Crnoj Gori koje realizuje kompanija doMEn i u kojima možeš besplatno učestvovati.