Prve doze vakcine protiv gripa predviđene za vulnerabilne grupe

Iz IJZCG istakli da je posebno važno da se osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali

10429 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZCG) saopštio je da će se, u sklopu prevencije obolijevanja i komplikacija gripa, i ove godine u Crnoj Gori sprovoditi vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od obolijevanja i komplikacija te virusne infekcije.

Vakcinacija se, kako su kazali, preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima.

Naročito je bitno, kako je saopšteno, da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica, jer na taj način ne samo da štite svoje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

Pored navedenih grupa, kako su kazali, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina, posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine, naglašavaju iz Instituta.

U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka.

Iz Instituta su kazali da je distribucija prve količine prispjelih vakcina svim domovima zdravlja u toku, a domovi zdravlja će obavijestiti građane o mjestu, vremenu i načinu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni, početkom sljedeće nedjelje. Prve doze su predviđene za navedene vulnerabilne grupe.

"Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali", zaključuju iz IJZCG.

Bonus video: