Krivokapić: Cetinje nakon vjekovne bitke za slobodu, danas čeka na svoj prosperitet i ekonomski razvoj

"Dužni smo da zajednički osnažimo turističku i investicionu dostupnost i vidljivost našeg prijestonog grada, njegovih vjerskih i kulturno-istorijskih vrijednosti"

4879 pregleda 6 komentar(a)
Krivokapić, Foto: gov.me
Krivokapić, Foto: gov.me

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić čestitao je građanima i lokalnom rukovodstvu, Dan Prijestonice 13. novembar.

"Nije naodmet iznova se prisjetiti kakvo mjesto Cetinje zauzima u istoriji, ne samo Crne Gore i svih njenih krajeva, već cijelog Balkanskog poluostrva, a u pojedinim razdobljima i trenucima, kao tas na vagi krupnih istorijskih zbivanja, u Evropi i šire. Žitelji Cetinja, svjesni neprocjenjivog značaja svog malenog zavičaja, čuvali su i čuvaju, vaspitavali su i vaspitavaju svoje potomke u duhu slobodarstva, časnosti, pravdoljublja i državotvornosti. Upravo na temelju ovih univerzalnih vrijednosti, Cetinje, nakon vjekovne bitke za slobodu, danas čeka na svoj prosperitet i ekonomski razvoj", naveo je Krivokapić u čestitki.

Dodao je da u duhovnom, kulturološkom, urbanističko-arhitektonskom smislu, Cetinje ostaje crnogorski biser, grad muzej i maleni trezor evropske kulture.

"No, u ekonomskom i infrastrukturnom, pogledu prirodnog priraštaja i migracija, Cetinje, decenijskim državnim nemarom, jeste degradirano i devastirano. Upravo u stanju takve devastiranosti, građanima Cetinja ne smijemo ponuditi dodatne podjele i učmalost kao rješenja koja, zapravo, nadalje samo unižavaju vječni, evropski, crnojevićki i petrovićevski duh grada, koji ga je izdigao na vrh crnogorske državne krune. Ne sumnjam, naročito ne u ljudski potencijal Grada heroja, koji je dokazan višetruko preko mjere njegove prostorne veličine. Vrijeme je da Cetinje opet pokaže ono što u neprekinutom kontinuitetu, više nego skromnim uslovima, pokazuju njegove sportiskinje, sportisti i umjetnici, koji svojim rezultatima zadivljuju kontinent i planetu".

Krivokapić je naveo da su građani Cetinja u prilici da učestvuju u politikama, idejama i projektima koji će istinski otvoriti evropska i svjetska diplomatska zdanja vašeg i našeg prijestonog grada.

"Dužni smo da zajednički osnažimo turističku i investicionu dostupnost i vidljivost našeg prijestonog grada, njegovih vjerskih i kulturno-istorijskih vrijednosti. Da aktuelizujemo njegove ekološke dragulje i održivo iskoristimo sve njegove zelene potencijale - od solarnih do vjetropotencijala. Ova Vlada ne nudi prazna obećanja i izmišljene fabrike, već nudi ruku saradnje cijeloj Crnoj Gori u ostvarenju strateških projkata. U Crnoj Gori ima mjesta za sve njene građane i građanke, iz svih krajeva naše zemlje i šire, a Cetinje ostaje naša središnja, sabirna tačka kakva je bila kroz vjekove", navodi se u čestitki Krivokapića.

Bonus video: