Rođeni da budu heroji

Ako večeras vidite prozor ukrašen ljubičastim, dječijim čarapama znajte da je to u čast prijevremeno rođenim bebama

25321 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IDEA
Foto: IDEA

Samo da beba bude dobro! Ovako glasi tiha molitva svake buduće majke koja iščekuje dolazak bebe. Za čak 5 odsto mama u Crnoj Gori ta rečenica ima dublje, snažnije i bolnije značenje, jer su njihove bebe prijevremeno rođene. Danas je 17. novembar i ovo je njihov dan.

Koliko zapravo znamo o izazovima, problemima, nadljudskoj snazi i borbi koju nosi prijevremeno rođenje djeteta? I ako ne znamo mnogo, to je zato što možda mislimo kako je teške priče teško čuti - naročito razumjeti. Međutim, ovo nije teška priča, ovo je ona sa srećnim krajem, gdje heroji pobjeđuju.

Priču o sebi i svojim prijevremeno rođenim bebama ispričala je Vanja, Anastasijina i Aleksijina mama.

Put trudnoće je bio potpuno uobičajen i normalan do sedmog mjeseca. Osjećala sam se dobro, snažno i pozitivno. Sve sam mogla da radim, svakodnevne kućne poslove, da spremam ručak i poslastice za porodicu, da odlazim i vraćam se na posao. Osjećala sam se tako tako dobro, kao da nijesam trudna“, počinje priču mama Vanja.

Početkom sedmog mjeseca, za nju i njene bebe se sve promijenilo. Ljekari su savjetovali serklaž zbog preranog otvaranja grlića materice i Vanja je hitno primljena u bolnicu. Od tog trenutka kreće borba da Vanja i bebe istraju do devetog mjeseca. „Mnogo preležanih minuta, sati, dana, jaka volja da izguram do kraja i velika borba – sve to je uticalo i na mene. Postalo je jasno da ću se prije vremena poroditi u trenutku kada su ljekari ustanovili da se zbog mog povišenog krvnog pritiska bebe više ne razvijaju. Bilo je pitanje trenutka kada će me poroditi i preostalo nam je samo da se molimo da sve prođe kako treba da se bebe rode žive i zdrave“, objašnjava Vanja.

Nakon provedenih nedelju dana u bolnici Vanje je prebačena u Podgoricu, gdje carskim rezom na svijet dolaze dvije djevojčice, Anastasija i Aleksija.

Emotivno stanje je Vanji bio još jedan veliki izazov. Od sreće, smijeha, uzbuđenja do plača, suza i straha. „Period nakon porođaja je bio jako jako težak. Bebe su bile na neonatologiji mjesec dana, a ja sam došla kući, osjećajući se fizički i psihički loše. Živjeli smo za trenutak kada možemo pozvati i pitati kako su bebe, ali bismo se brzo razočarali kada dobijemo samo kratak odgovor -"Stabilno su". Iako su te dvije riječi bile dovoljne, taj mjesec dana je bio najteži u mom životu. Kad su bebe stigle kući, sve je bilo drugačije. U početku je bilo teško, ali sam govorila sebi da je važno da su tu i da mi je puno srce“, iskreno dodaje Vanja.

Njena najveća podrška je bio suprug koji je, kako sama kaže, uspio da je izvuče iz depresije i teških misli, zanemarujući sebe i svoj bol. On je i nakon izlaska beba sa neonatologije bio njena najveća podrška i pomoć.

Savjetuje roditeljima koji možda prolaze sličnu priču da budu jaki, da vjeruju da će sve biti u redu. „Budite uporni, borbeni i puni vjere da su vaša djeca rođena da budu heroji“, zaključuje Vanja.

Zato, ako večeras vidite prozor ukrašen ljubičastim, dječijim čarapama znajte da je to u čast prijevremeno rođenim bebama. Zašto ljubičasto? Zato što upravo ta boja osvjetljava unutrašnjost inkubatora, u kojem se vodi velika bitka za početak života i zdravu budućnost.

U Centru za neonatologiju Kliničkog centra Crne Gore liječe se prijevremeno rođeni mališani. To liječenje je složeno, zahtijeva stalni nadzor, stručan i veoma posvećen kadar, kao i savremenu medicinsku opremu.

IDEA
foto: IDEA

Kupovinom bilo kojeg Jana proizvoda (voda, ledeni čajevi i vitamini) u svim IDEA prodavnicama do 26. decembra učestvujete u prikupljanju donacije za Centar za neonatologiju Instituta za bolesti djece u Podgorici.