Krivokapić i Spano: Crna Gora odlučna da posvećeno ispunjava obaveze izvršenja presuda ESLJP

Krivokapić je, kako su kazali iz Vlade, istakao da politička volja da se sprovedu presude ESLJP u Crnoj Gori neće dovoditi u pitanje bez obzira na eventualne ekonomske, ili političke implikacije

5788 pregleda 1 komentar(a)
Krivokapić i Spano, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Spano, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora do sada nije imala nijedan predmet koji je bio pod pojačanim nadzorom izvršenja od Komiteta ministara Savjeta Evrope, što ukazuje na spremnost i odlučnost države da posvećeno ispunjava obaveze izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP).

To je ocijenjeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika ESLJP Roberta Spana.

Krivokapić je, kako su kazali iz Vlade, istakao da politička volja da se sprovedu presude ESLJP u Crnoj Gori neće dovoditi u pitanje bez obzira na eventualne ekonomske, ili političke implikacije.

„To potvrđuje činjenica da su mjere koje je Crna Gora preduzela na individualnom i generalnom planu u cilju izvršenja presuda u 58 predmeta, ocijenjene kao zadovoljavajuće i adekvatne“, kazao je Krivokapić.

On je pohvalivo djelovanje i rezultate zastupnika Crne Gore pri ESLJP.

Spano je kazao da je zadovoljan zbog namjere Crne Gore da pristupi potpisivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

On je ocijenio da to predstavlja važan alat za kvalitetniju saradnju i uspostavljanje bliskog dijaloga između ESLJP i nacionalnih sudova.

Spano je, kako se navodi, podsjetio na postupke koji su vođeni protiv Crne Gore, a koji su se odnosili na nedostatak djelotvorne istrage, ali i postojanja nečovječnog, ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Krivokapić je poručio da će nova Vlada učiniti sve da se takvi slučajevi ne ponavljaju, ukazujući na važnost primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Sagovornici su ocijenili da je zadatak svih demokratskih društava da budu garant poštovanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, a obaveza svih grana vlasti da zajedničkim pristupom osiguraju ambijent poštovanja i sigurnosti”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, ocijenjeno da je Evropska konvencija za ljudska prava i sistem na kojem ona počiva, a u čijem središtu jeste ESLJP, jedna od glavnih vrijednosti današnje Evrope, i da će Crna Gora, kao i sve države članice, nastaviti da u putpunosti doprinosi njihovoj afirmaciji i očuvanju.

Bonus video: