"Svi u sistemu odgovornosti treba da osude uvrede "

Srzentić: Obraćanje Nimanbegua na albanskom ne smije biti povod za vrijeđanje, etiketiranje i širenje netrpeljivosti

"Nedopustivo je da se nečija prava i najveće vrijednosti na kojima baštinimo Crnu Goru, kao što su multietničnost i suživot, koriste kao oružje za obračun i borbu sa neistomišljenicima i povod za bilo kakve šovinističke ili druge ispade"

5344 pregleda 10 komentar(a)
Srzentić, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Srzentić, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Svi u sistemu odgovornosti treba da osude uvrede upućene poslaniku Force Genciju Nimanbeguu i da preventivnim djelovanjem i konkretnim akcijama učine da najveće vrijednosti crnogorskoga bića, kao što su multietničnost, tolerancija, razumijevanje i poštovanje različitosti, nijednog trenutka ne budu dovedene u pitanje, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Nimanbegu se ranije obratio premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću zbog, kako je naveo "neprihvatljivog govora mržnje koji mu je uputio Radomir Radonjić (direktor Hidroelektrane Piva)".

Srzentić je navela da "obraćanje Nimanbegua na albanskom jeziku u Skupštini Crne Gore - domu predstavnika i predstavnica svih građana i građanki, ni na koji način ne smije biti povod za vrijeđanje, etiketiranje i širenje nacionalne netrpeljivosti".

"Nedopustivo je da se nečija prava i najveće vrijednosti na kojima baštinimo Crnu Goru, kao što su multietničnost i suživot, koriste kao oružje za obračun i borbu sa neistomišljenicima i povod za bilo kakve šovinističke ili druge ispade. Svi smo svjedoci da je situacija još alarmantnija, jer su takvim ili sličnim objavama targetirane i brojne druge osobe iz javnog života, ali i cjelokupni narodi, grupe građana", istakla je Srzentić.

Ona je dodala da je "na svima u sistemu odgovornosti da osude takvo ponašanje i pokušaju preventivnim djelovanjem iz domena svoje nadležnosti da učine da takvih slučajeva nema, a i da svi znaju da će ukoliko se ipak dogode u korijenu biti sankcionisani".

"Ohrabruje me brza reakcija Višeg državnog tužilaštva, kao i rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore, koji su osudili ponašanje svog zaposlenog i najavili da će kroz unutrašnje sisteme kontrole kompanije detaljno ispitati ovaj slučaj", kazala je Srzentić.

Prema njenim riječima, svaka akcija treba da krene od nas samih i na nama je da svojim primjerom mijenjamo društvo nabolje.

"Zato očekujem da će, poučeni ovim primjerom, svi ostali rukovodioci, menadžeri, direktori, u javnom i privatnom sektoru, konkretnim akcijama kroz definisanje i usvajanje etičkih kodeksa preventivno uticati na ponašanje zaposlenih i očuvanje, afirmaciju i unapređenje dostojanstva, kako vrijednosti crnogorskog bića - tolerancija, razumijevanje, poštovanje različitosti, nijednog trenutka ne bi bile dovedene u pitanje", poručila je Srzentić.

Kazala je da će se Vlada Crne Gore u svojim redovima založiti za punu afirmaciju Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika.

"Ministarstvo javne uprave, digitalnog dristva i medija će u okviru Medijske strategije, koja se po prvi put donosi u Crnoj Gori, predvidjeti poseban set mjera i reformi koje će imati za cilj smanjenje govora mržnje i drugih negativnih pojava u javnom prostoru, posebno onih koje se indukuju od strane javnih funkcionera i državnih službenika, čija je obaveza da rade u interesu javnosti i svih građana naše zemlje", rekla je Srzentić.

Ona je poručila i da društvena mreža na kojoj je sporni sadržaj objavljen, ne dozvoljava ponašanje korisnika koje nije u skladu sa standardima Fejsbuk zajednice.

"Ukoliko već nije, identifikovanju ovog sadržaja kao uvredljivog, te njegovoj suspenziji, može doprinijeti svaki građanin i građanka", rekla je Srzentić.

Nimanbeguu je poručila da se nada da ga taj slučaj neće obeshrabriti u vršenju javne funkcije.

"Već suprotno, dodatno motivisati da se još jače bori za prava naroda koji predstavlja, ali i svih građana i građanki Crne Gore", zaključila je Srzentić.

Preporučujemo za Vas