Djeca održala lekciju o dijalogu: Konstruktivno kritikovali i tražili bolje uslove za svoje vršnjake

„Veliki proble nam je i zdravstveni sistem. Ne možemo da biramo kada ćemo da se razbolimo, pa da to bude baš danima kad je pedijatar u Kolašinu“

2783 pregleda 3 komentar(a)
Savo Kujović, Foto: Dragana Šćepanović
Savo Kujović, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici učenika gradske srednje i osnovne, kao i seoskih škola na području kolašinske opštine danas su bili akteri posebne sjednice lokalnog parlamenta. Tu sjednicu, kojom je ovog puta presjedavala Helena Vuković učenica OŠ „Risto Manojlović“, sazvao je predsjednik SO Milan Đukić, povodom 20. novembra Međunardonog dana djeteta. Kolašinski osnovci i srednjoškolsci predstavnicima lokalne uprave, odbornicima, direktorima i predstavnicima institucija i ustanova govorili su o problemima koji ih muče, a podsjetili su i na svoja prava i naveli primjere kada se ona krše. Istovremno, svojim konkretnim i iskrenim govorima „podijelili su lekciju“ o dijalogu, demokratičnosti i konstruktivnoj kritici svojim starijim sugrađanima.

„Mi smo djeca i način na koji mislimo i osjećamo nije kao vaš... Pomozite da pričamo o problemima, a ne da ih krijemo i da se stidimo i plašimo da ćemo biti obilježeni. Znam da ni vama nije lako, ali, molimo, da nas ne učite da se vrijednost ljudi određuje prema naciji, boji kože, vjeroispovijesti, zastavi koju nose, nego po tome koliko je ko dobar čovjek.. Učimo puno više, gledajući vas odrasle kako postupate, nego iz onog što nam govorite. To nemojte da zaboravite“ ,poručio je u ime svojih vršnjaka učenik OŠ „Risto Manojlović“ Savo Kujović.

On je predstavnike lokalne izvršne i zakonodavne vlasti pdosjetio i na probleme učenika jedine gradske osnovne škole. Kujović kaže da đaci te škole „četiri do pet mejseci sjede u prohladnim učionicama“ zbog nedovoljnih količina lož ulja koje se toj ustanovi raspoređuju.

„Naročito je hladno u onim učionicama okrenutim ka sjeveru. Moji nastavnici su mi objasnili da postoje posebna pravila prema kojima se obezbjeđuju sredstva za grijanje škole i da su se predstavnici škole i Savjeta roditelja obraćali nadležnima,ali da odgovor još nije stigao... Pitamo se da li ste vi odrasli, koji ste odgovorni za grad i za nas, razmišljali o tome, kako bi taj problem mogao da se riješi“, pitao je Savo.

Prema njegovim riječima u toj OŠ ima učenika koji nemaju stalan pristup interentu, a to im je kaže, Kujović, otežavalo onlin nastavu. Predložio je osnivanje Dnevnog centra u kojem bi njegovi drugari sa posebnim obrazovnim potrebama mogli da provode vrijeme. Osnovac je komentarisao i činjenicu da pedijatar u Kolašin ne dolazi svakog radnog dana.

„Veliki proble nam je i zdravstveni sistem. Ne možemo da biramo kada ćemo da se razbolimo, pa da to bude baš danima kad je pedijatar u Kolašinu“, objanio je on.

Helena Vuković
Helena Vukovićfoto: Dragana Šćepanović

Savo je rekao i da starijoj djeci i omladini nadostaje adekvatan prostor za rekreativne i zabavne aktivnosti.

Predsjendik SO, komentarišući zapažanja Kujovića, rekao je da je nacrtom Odluke o budžetu za narednu godinu predviđeno da se opredijeli podrška za obrazovanje, što nije zakonska obaveza lokalnih uprava.

Đukić je najavio i incijativu prema državi s lokalnog nivo za opremanje adekvatnog prostora za mlade. O tom prostoru, tvrdi predsjednik SO, već duže razmišljaju u lokalnoj upravi. On je podsjetio i na planove za unaprjeđenje sportske zone, koja će biti prostori za sportske i za ostale sadržaje namijenjenih mladima.

Glavna administratorka Lidija Lašić objasnila je da je problem neadekvatnog grijanja u OŠ nadležnost resornog ministarstva. Opština će, najavila je ona, incijativom tražiti da se mijenja Pravilnik o normativima i standardima, kojim je određeno da se količine lož ulja isporučuju prema broju učenika,a ne prema veličini prostora koji se zagrijava.

Nikolina Milikić, učenica OŠ Radoslav Jagoš Vešović iz Kraljskih Bara kazala je da njeni školski drugovi nemaju adekvatan poligon za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja. Stari sportski teren, podsjetila je ona, odnijela je rijeka Drcka još prije 10 godina. Na manjem terenu koji koriste učenici te seoske škole, dotrala je i podloga i koš i ograda.

Nikolina Milikić
Nikolina Milikićfoto: Dragana Šćepanović

„Zastrajela je i dotrajala oprema za informatiku, pa su nastavnici primorani da donose svoju opremu. Zbog neredovnog snabdijevanja strujom , često ne držimo časove informatike. Naročito je to slučaj u zimskom periodu“, objasnila je ona.

Nikolina je tražila od lokalne uprave podršku za osavremenjavanje kabineta za informatiku, ali i da „apeluju na EP da se poboljša kvalitet napajanja električnom energijom tog sela“.

Ona je pročitala i pismo svog vršnjaka Balše Bulatovića iz škole u Međuriječju, koji nije mogao da stigne dokolašina zbog nedostatka prevoza.

„Prije svega potreban nam je dobar put, kako bi neko mogao da nas poveze do grada kada za to ima potrebe.Ja kao i sva djeca mog uzrasta imam potrebu da odem do bioskopa, u neku prodavnicu i na neki koncert. To ne mogu, jer nema prevoza, a strpljivo čekam odlazak u srednju školu jer će mi u gradu sve biti dostupno. Mi samo do grada idemo samo kad je neki veliki događaj, planiramo danima unaprijed, jer nije jednostavno. Njabliži zubar je u Kolašinu, lijepo bi bilo da dođe ponekad jer i mi imamo zube“, poručio je Balša kolašinskoj lokalnoj vlasti.

Lašić je najavila da će Opština pomoći u saniranju poligona škole u Kraljskim Barama, a Đukić da pokretanje incijativa za osavremenjavanje škola na seoskom području. Predsjendik lokalnog parlamenta ponudio je i opštinski autobus, kako bi djeca iz Međuriječja mogla da dođu na manifestacije u Kolašin.

Milica Danilović iz škole u Manastiru Morača, podsjetila je da je ta ustanova stara preko 160 godina i da je u njoj nekad bilo preko 100 đaka.

„Sada nas je samo 28. Veliki probem je odseljavanja stanovništa. Probelm je put, koji je u lošem stanju, pun je rupa, pa putnička vozila teško prolaze. Slab signal za internet, pa dok smo bili na online nastavi mnogi nijesu mogli da na taj način uče. Nemamo vannastavnih aktivnosti i jako bismo željeli ako bi neko bar jednom dolazio iz KUD „Mijat Mašković“, predložila je ona.

Umjetnički rukovodilac tog KUD-a Davor Sedlarević obećao je dolazak u Manstir Moraču bar jednom sedmično. Njegova namjera je, objasnio je, da tako bude i u ostalim seoskim školama.

Najveći problem učenika OŠ Vojin Čepić u Dragovića Polju, kazala je Anđela Šišović je nedostatak prevoza do škole i loš makadamski put.

„Svakog dana do škole u jednom smjeru pješačimo pet do šest kilometara. Prijeko nam je potrebno vozilo kojim bi svi stizali do škole. Naravno, i nastavnicicma. Dva kilometra do škole put je makadamski, tražim asfaltiranje da bi normalno dolazili do škole. Interent nam je slab, nema signala. Možete li nešto da učinete da smo bar malo bliže svijetu. Voljeli bismo bar nekad da prisustvujemo nekom kulturnom događaju“, kazala je ona.

Predsjednik SO objasnio je učnicima da njihovi roditelji i komšije mogu predlozima uticati na način na koji će biti trošen kapitalni budžet. Taj novac, rekao je on, između ostalog i služi za popravku sesokim puteva. Đukić je objasnio i da opština Kolašin ima skoro 500 km kategorisanih i nekategorisanih puteva, pa iako se, tvrdi, mnogo ulaže u seosku infrastruklturu, ponekad izgleda da nije tako. On je najavio i incijativu kojom bi se uticalo na „pojačavanje siglana interneta u mjesnim centrima“.

Sjednicu je svojom raspravom zaključila učenica SMŠ „Braća Selić“ Katarina Peković. Poroblem te obrazovne ustanove , rekla je ona, je sve manje upisanih učenika. Ove školske godine ih je svega 222 u 11 odjeljenja.

„Iako je eksterijer naše škole značajno popravljen, treba unaprijediti enterijer. Školski namještaj je dotrajao, potrebne su roletne, imamo svega dva porjektora i nedovoljan broj računara. Moderena nastavna sredstva bi na više načina unaprijedila kvalitet nastave, interakciju nastavnika i učenika, ali i motivisanost“, objasnila je Katrarina.

Učesnici današnje sjednice tražili su još prilika da razogvaraju sa predstavnicima lokalne vlasti, što im je Đukić i obećao.

Bonus video: