SŽK: Od početka godine za pomoć se obratilo 595 žena, u skloništu je bilo smješteno 69 osoba

Iz SŽK, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, podsjećaju da su vrata te organizacije otvorena za sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja

2270 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sigurnoj ženskoj kući (SŽK) se, od početka godine, za pomoć obratilo gotovo 600 žena, saopštili su iz te nevladine organizacije (NVO), navodeći da je u njihovom skloništu u tom periodu bilo smješteno 69 osoba.

Iz SŽK, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, podsjećaju da su vrata te organizacije otvorena za sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja.

„Od početka godine za podršku i pomoć SŽK se obratilo 595 žena, dok je u skloništu bilo smješteno 69 osoba, od čega je 29 žena i 40 djece“, kazali su iz te NVO.

U SŽK su, kako navode, svjesni da nepovoljna epidemiološka situacija i dalje otežava ženama pristup uslugama pomoći, i samim tim ih sprečava da napuste nasilnu zajednicu.

Iz te NVO su kazali da ulažu velike napore kako bi usluge koje pružaju bile dostupne svim ženama u Crnoj Gori i u doba pandemije.

S tim u vezi, kako su naveli, usluge pravne i psihološke pomoći i podrške dostupne su i online.

„Pored SOS linije - 069/013-321, koja je dostupna 24 sata dnevno, nudimo ženama mogućnost da se sa nama povežu putem video poziva i na taj način dobiju potrebnu podršku“, kaže se u saopštenju.

Iz SŽK su kazali da su spremni da pomognu i daju precizna uputstva oko korišćenja metoda komunikacije koje se mogu koristiti za video kontakt.

„Na ovaj način smo u mogućnosti da uspostavimo kontakt sa ženama iz cijele Crne Gore i pružimo im podršku na bezbjedan način, ali i bez troška dolaska u našu kancelariju“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: