Vatrogasci moraju da napuste hotel „Tivat”

Opština ponovno u problemu sa smještajem dijela svojih javnih službi, za Službu zaštite u opciji privremena rješenja

6180 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Služba zaštite Opštine Tivat (SZS) uskoro će morati da napusti prostorije hotela “Tivat” na Seljanovu u kojeme je smještena posljednje četiri godine.

Opštinari za sada nisu sasvim sigurni na koju će narednu lokaciju biti preseljeni tivatski vatrogasci jer su u opciji dvije mogućnosti: prostor nekadašnjeg vojnog objeka Opatovo na istoimenom lokalitetu na putu Tivat-Lepetane, odnosno dio prostora u dotrajaloj baraci u kojoj je već četrdesetak godina smješteno Odjeljenje bezbjednosti Tivat.

HTP “Primorje” iz Tivta u člijem je sastavu do sada bio hotel “Tivat” taj je stari ugostiteljski objekat koji je već duže van svoje osnovne- turističke funkcije, nedavno zajedno sa zemljišnim kompleksom oko tog objekta, prodalo kompaniji ALK Montenegro iza koje stoje ruski i investitori iz Novog Pazara. Oni namjeravaju da struše stari hotel na tom mjestu uskoro započnu izgradnju novog luksuznog hotelsko-stambeno-poslovnog kompleksa. Zbog toga se i SZS Tivat mora uskoro iseliti sa ove lokacije na koju je ona inače, došla prije četiri godine zato što je to trebalo da bude privremeno rješenje za njen smještaj do okončanja izgradnje novog Vatrogasnog doma koji je prostorno-planskom dokumentacijim predviđen u Gradiošnici.

SZS Tivat je, i u vrijeme dok je na njenom čelu bio Zoran Barbić (DPS) bila vrlo rezervisana prema ideji izgradnje Vatrogasnog doma u Gradiošnici, smatrajući da je ta lokacija potpuno neogovarajuća i pogrešno određena u odnosu na potrebe grada i područja Tivta na kojima živi ili radi najveći broj ljudi i da iz Gradiošnice, vatrogasci ne mogu efikasno pokriti centar grada i naselja Seljanovo, Lastva i Lepetane. Dugogodišnji problemi sa izmještanjem dijela dalekovoda koji prelazi preko parcele za gradnju Vatrogasnog doma u Gradiošnici do sada su onemogućili početak izgradnje tog objekta.

U međuvremenu je nova lokalna vlast građanskih listi NP-BF-GB, inicirala da se Vatrogasni dom, zajedno sa novom policijskom stanicom u Tivtu, gradi na drugoj lokaciji - na opštinskom zemljištu u blizini školskog centra, na mjestu gdje već četrdesetak godina stoji dotrajala baraka u kojoj je smješteno Odjeljenje bezbjednosti Tivat. Taj projekat, iako je urgentan i sa stanovišta potreba opštine, ali i države koja u Tivtu već decenijama ne obezbjeđuje adekvatne uslove za rad i funkcionisanje policije, međutim, nije prošao kod Vladine komisije i nije uvršten u spisak investicija koje će se realizovati sredstvima državnog kapitalnog budžeta u 2022.

Iz Opštine Tivat “Vijestima” je rečeno da su, svjesni činjenice da će SZS vrlo brzo morati da napusti hotel “Tivat”, od Ministarstva odbrane tražili i dobili saglasnost da gradsku Službu zaštite privremeno smjeste u nekadašnjem vojnom objektu Opatovo.

Na Opatovu je decenijama funkcionisao nekadašnji pogon tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal za remont i proizvodnju artiljerijske municije i drugog naoružanja. Po prestanku rada Arsenala u ljeto 2007. zatvoren je i ovaj pogon koji je kasnije korišten kao vojno skladište, da bi ga prije nekoliko godina i vojska napustila smatrajući ga neperspektivnim za potrebe odbrane zemlje. Prema riječima Milorada Giljače (NP), komandira SZS Tivat, Opatovo prostorno i sa vrstom objekata koje ima, odgovara potrebama ove službe, ali su tamošnji objekti u vrlo lošem i devastiranom stanju.

Drugi problem je lokacija tog objkta koji je udaljen od centra Tivta i naselja na južnom i istočnom kraju grada, pa se kod njega javlja isti problem koji bi vatrogascci imali u Gradiošnici, samo u suprotnom smjeru u odnosu na efikasno pokrivanje cijelog grada.

Predstavnici Direkcije za investicije Opštine Tivat obišli su objekte u Opatovu i procijenili da bi za njihovo dovođenje u stanje pogodno za privemeni snještaj vatrogasaca, njihovih specijalnih vozila i opreme, trebalo izdvojiti minimum oko 20 hiljada eura.

”To, i činjenica da je Opatovo udaljeno od centra grada, te da ima vrlo nezgodan izlazak za vozila iz tog kompleksa na Jadransku magistralu, nam je ograničavajući faktor da pređemo na ovu lokaciju. Druga opcija nam je da se premjestimo u dio barake policije kod školskog centra, a koji ona ne koristi i da se ovdje privremeno smjestimo, sa improvizovanim parkiralištem za naša vozila. Još vagamo za koju ćemo se varijantu opredijeliti”, kazao je Giljača.

Prema rješenju na kojem je svojevremeno insistirala administracija bivšeg gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša (DPS), bilo je predviđeno da se nova zgrada Vatrogasnog doma za SZS Tivat vrijedna preko 400 hiljada eura, gradi u Gradiošnici. Jednostavna zgrada od većinom prefabrikovanih elemenata, a ne čvrste gradnje kako se obično Vatrogasni domovi prave u svijetu, trebalo je da ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara korisne površine. Pored osam garaža za vatrogasna vozila od kojih četiri biti potpuno zatvorene sa istalacijama za napajanje vozila električnom energijom i komprimovanim vazduhom, novi Vatrogasni dom u Gradionici trebalo je da ima i smještajne prostorije za boravak vatrogasaca, skladište, radionice i druge neophodne sadržaje, ali je vatrogasna struka bila vrlo nezadovoljna ovakvim rješenjem i pogotovo lošim pozicioniranjem ovog objekta u odnosu na potencijalne vatrogasne izazove u gradu Tivtu.

Bonus video: