Osuđenici i pritvorenici izlaze da glasaju

Pošto neće biti biračkih mjesta u ZIKS-u osuđenici i pritvorenici sa pravom glasa u tri opštine svoje pravo će 5.decembra ostvariti odlaskom u opštinu gdje su prijavljeni

38861 pregleda 20 komentar(a)
Zbog političkog problema stvoren i bezbjednosni: Zatvor u Spužu, Foto: BORIS PEJOVIC
Zbog političkog problema stvoren i bezbjednosni: Zatvor u Spužu, Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog toga što još nije izabran predsjednik Državne izborne komisije (DIK), zatvorenici i pritvorenici spuškog i bjelopoljskog zatvora koji imaju pravo glasa na lokalnim izborima u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici mogli bi da, umjesto standardno u zatvoru, glasaju u mjestu prebivališta.

To su “Vijestima” potvrdili iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, kojem su se, prema informacijama “Vijesti”, u vezi sa izbornim pravom pritvorenika i zatvorenika obratili iz DIK-a.

”Obaviješteni smo od strane sekretara DIK-a, da imajući u vidu činjenicu da nije izabran predsjednik DIK-a, a da je Poslovnikom o radu DIK-a propisano da predsjednik saziva sjednice Komisije, predlaže dnevni red i predsjedava sjednicama, kao i da Komisija odluke donosi na sjednicama, da DIK nije u mogućnosti da donese Odluku o određivanju biračkih mjesta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za izbor odbornika u lokalnim samoupravama Cetinje, Mojkovac i Petnjica i utvrdi izvode iz biračkog spiska za biračko mjesto u UIKS-u. Tako da će lica koja se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u UIKS-u biti upisana na biračkom mjestu prema posljednjem prebivalištu prije pritvora, odnosno izdržavanja kazne. To je informacija koju imamo”, kazao je “Vijestima” Boris Marić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Sagovornici “Vijesti” pojašnjavaju da bi, u slučaju da se pritvorenicima i zatvorenicima omogući da glasaju u mjestu prebivališta to u praksi značilo da se za svako lice obezbijedi pratnja do mjesta glasanja. Dodaju i da je problem taj jer se svakom zatvoreniku, odnosno pritvoreniku mora obezbijediti tajnost glasanja, što znači da bi ta lica neko vrijeme potencijalno bila bez pratnje.

Komentarišući mogućnost da lica na izvršenju krivičnih sankcija umjesto u pritvoru, odnosno zatvoru glasaju u mjestu prebivališta, Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju “Vijestima” je kazala da je “ova situacija sjajan primjer do čega dovodi postupanje koje se vodi partijskim, a ne javnim interesom”.

”Prvo je trebalo po svaku cijenu smijeniti predsjednika DIK, bez spremnog scenarija za zastoj rada institucije. Onda, umjesto da izbor novog predsjednika DIK bude prioritet, i da se to završi još u julu, imamo bez ikakvog objašnjenja odlaganje te obaveze. Očigledno je da se radi o još jednoj političkoj trgovini, i zabrinuti smo da se za čelo DIK-a opet traži ne profesionalac, već partijac. I evo, gledamo kako to izgleda, kad su fotelje važnije od omogućavanja građanima da ostvare svoja ustavna prava”, rekla je ona.

Izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju biće održani 5. decembra.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, birači koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora glasaju na posebnom biračkom mjestu koje utvrdi DIK u dogovoru sa organom uprave nadležnim za izvršenje krivičnih sankcija.

Na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. u spuškom zatvoru pravo glasa imalo je nešto više od 650 lica lišenih slobode, a u bjelopoljskom 41. U UIKS su tada bila tri biračka mjesta: za Kazneno-popravni dom Podgorica na kojem su glasali osuđenici koji kaznu služe u KPD-u, biračko mjesto Istražni zatvor Podgorica, na kojem su glasala pritvorena lica koja se nalaze u tom zatvoru, kao i osuđena i prekršajno kažnjena lica koja kaznu izdržavaju u Zatvoru za kratke kazne Podgorice. Treće biračko mjesto bio je zatvor u Bijelom Polju.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predsjednika DIK imenuje Skupština, na predlog Administrativnog odbora.

Na konkurs za imenovanje predsjednika DIK-a koji je rapisan početkom jula, prijavili su se Nikola Mugoša, savjetnik u DIK-u, advokati iz Podgorice Amer Šukurica i Nikola Medojević, kao i advokat Jovan Vojinović iz Bara. Kandidati su saslušani, ali odbor nije još utvrdio i listu za izbor.

Mjesto predsjednika DIK ostalo je upražnjeno, nakon što je Aleksa Ivanović razriješen sa te funkcije na sjednici Skupštine 17. juna. On je smijenjen na predlog Administrativnog odbora, a zbog odbijanja DIK da 28. decembra 2020. obavijesti parlament o mandatu Suade Zoronjić sa poslaničke liste “Crno na bijelo”, koja je na toj poziciji trebalo da zamijeni poslanika Filipa Adžića.

Ivanović je podnio tužbu Osnovnom sudu u Podgorici za poništenje odluke Skupštine o razrješenju.

Bonus video: