Kovid potvrda važi šest mjeseci

Potvrde neophodne za ulazak u vjerske i ugostiteljske objekte, teretane, bioskope...

45394 pregleda 64 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Nacionalna digitalna kovid potvrda važiće ubuduće samo šest mjeseci nakon druge doze vakcine protiv koronavirusa ili preležane infekcije.

To je juče, predstavljajući nove mjere koje važe od 1. decembra, kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ona je pojasnila da kovid potvrda neće biti potrebna za javni prevoz, a odložena je primjena i u državnoj upravi, do izjašnjenja Ministarstva pravde.

Borovinić Bojović je rekla da će, osim za ulazak u Crnu Goru, boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo kulturnim i sportskim događajima na otvorenom i u zatvorenom, kovid potvrda da bude uslov i za ulazak u dječje igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale.

Borovinić Bojović je kazala da će Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje (IJZ) provjeriti kapacitete testiranja na koronavirus u privatnim i državnim laboratorijama, jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje. Odgovorila je da ne razmišljaju o naplaćivanju bolničkog liječenja nevakcinisanima.

Podsjetila je da zabrana novogodišnjih koncerata na otvorenom ostaje na snazi. Borovinić Bojović je rekla da za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika, 24. i 25. decembra i 6. i 7. januara, neće važiti vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći.

“Uz posjedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je dozvoljen rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

“Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni, i izvođači i zaposleni i gosti, moraju imati nacionalnu digitalnu kovid potvrdu”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je predlog da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je broj novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

On je kazao da su trenutno najveće stope novozaraženih u posljednjih 14 dana u Tivtu, Andrijevici, na Cetinju, u Nikšiću i Podgorici.

Galić je rekao da je broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice za oko 11 odsto veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije.

Kazao je da je najveći obuhvat vakcinisanih, 70 odsto, među građanima koji imaju od 60 do 69 godina.

Galić je naglasio da su opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u Gusinju i Petnjici gdje se bilježi jednocifren procenat imunizacije.

On je kazao da se, prema podacima IJZ, od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana, koji iznosi 240.109, zarazilo 15.395, što je oko sedam odsto.

Apelovao je na građane, posebno starije i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu kao posebne kategorije, da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

Bonus video: