Joanikije: Korona je iskušenje, treba se čuvati i imati discipline

"Ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski

12600 pregleda 34 komentar(a)
Joanikije u crkvi u Kotoru, Foto: MCP
Joanikije u crkvi u Kotoru, Foto: MCP

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je, govoreći o epidemiji koronavirusa, da treba voditi računa "kako se odnosimo prema svemu tome", jer je ta bolest "iskušenje".

“Ali bi bili mnogo jači da se malo obratimo Crkvi, duhovnosti, postu i molitvi, disciplini duhovnoj. Bili bismo mnogo jači, mnogo spremniji da pomognemo onima koje zahvata ovaj virus. Naravno, treba da se čuvamo, ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta. Moramo biti trezveni u svakom pogledu. Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice. Pa to nije pristojno ni u onim vremenima kad nema nikakve zaraze…”, kazao je Joankije, obraćajući se prisutnima u Crkvi Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru.

Dodao je da se treba čuvati od koronavirusa, ali da se treba "duhovno snažiti da bismo i ovu nepriliku pregrmjeli", pobijedili, jer "sve je to iskušenje i svuda je na ispitu naša vjera". U ovim danima se mnogo priča o virusu, koji je prisutan, ali osim te zaraze "umire se i umiraće se i od drugih bolesti, Božija je volja", kazao je Joanikije, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije.

On je poželio svima blagosloven početak Božićnog posta.

“Dajte da ne klonemo duhom. Evo odlične prilike, spremamo se postom i molitvom za najveći praznik Rođenja Hristovoga da se oslobodimo. Da se oslobodi i naše tijelo, da se tako osnaži, i da se oslobodi i naša duša od svega onoga što je porobljuje, da okrilati duhovno, da se uznese i počne da živi pravim životom”, istakao je Joanikije.

Prema protivepidemijskim mjerama koje je usvojila Vlada, za ulazak u vjerske objekte od 1. decembra će biti obavezno posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Vjerske zajednice su, prema važećim mjerama, obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom potrebno je obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će obavljati kontrolu, prilikom održavanja vjerskih obreda. Ta lica je predviđeno da kontrolišu da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe je neophodno istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje dva metra.

Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez odlaska u vjerske objekte.

Bonus video: