Backović: Fajzer ima veću efikasnost, zato ga treba primiti kao buster

"Ali iz meni nejasnih razloga u Crnoj Gori je ostavljeno svakom da bira šta hoće, preporuke IJZ su veoma jasne i ja bih se njima vodila", istakla je Backović

24368 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Fajzer ima veću efikasnost u pogledu hospitalizacije i teškog oblika bolesti u odnosu na Sinofarm, što je uskladu sa naučnim radovima koji su to pokazali na velikom broju ljudi, i zbog čega je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila treću dozu drugačije vakcine za ranjive, kazala je naučnica Pasterovog Instituta u Francusko Marija Backović.

Backović se osvrnula na tekst Vijesti u kom se navodi da je od oko 15.000 inficiranih najmanje 21 dan nakon druge doze vakcine, 80 odsto osoba je bilo imunizovano Sinofarm vakcinom, a 4,5 procenata Fajzerom.

"Podaci koje IZJ ima i koji se očigedno spominju u tekstu su konzistentni sa onim što se vidjelo u ostalom zemljama gdje je Sinopharm korišten, a to je da je zaštita inferiorna u poređenju sa AZ i Pfizer vakcinama. To ne znači da Sinopharm vakcina ne valja i da ne štiti", pojasnila je ona.

Navodi da ukazuje da Fajzer daje bolju zaštitu u odnosu na Sinofarm, zbog čega posebno ranjive grupe treba da prime Fajzer kao buster.

"Ali iz meni nejasnih razloga u Crnoj Gori je ostavljeno svakom da bira šta hoće, preporuke IJZ su veoma jasne i ja bih se njima vodila", istakla je Backović.

Bonus video: