"zravstveni sistekm nastavlja da radi"

Borovinić Bojović: Omikron soj još nije registrovan u CG, moramo očekivati da će se pojaviti, vakcine štite

"Mogućnost obolijevanja i od omikrona je manja ako ste vakcinisani. U kojem procentu tačno vakcine koje su dostupne štite od omikrona, stručna javnost se nije još izjasnila, to očekujemo uskoro”, kazala je Borovinić Bojović, prenosi portal RTCG

9149 pregleda 11 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja

Novi soj koronavirusa omikron još nije registrovan u Crnoj Gori, ali mora se očekivati da će se pojaviti, upozorila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Ona je kazala da je neozbiljno vjerovati da se omikron neće pojaviti i u Crnoj Gori.

“Na uzorcima koji su rađeni do sredine novembra pouzdano znamo da omikron nije detektovan u Crnoj Gori, kao što nije detektovan ni Delta plus soj”, navela je Borovinić Bojović, za RTCG.

Borovinić Bojović je dodala da zdravstveni sistekm nastavlja da radi i da se prikupljaju i analiziraju novi uzorci.

“Omikron nije detektovan u Crnoj Gori. Moramo očekivati da će se on pojaviti, jer ne možemo posmatrati državu kao izlovan sistem”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da, u svakom slučaju, vakcine štite i da su građani mnogo sigurniji ako su vakcinisani.

"Mogućnost obolijevanja i od omikrona je manja ako ste vakcinisani. U kojem procentu tačno vakcine koje su dostupne štite od omikrona, stručna javnost se nije još izjasnila, to očekujemo uskoro”, kazala je Borovinić Bojović, prenosi portal RTCG.

Ona je poručila i da građani ne treba da se vode nivoom antitijela, već da je vakcinacija jedini izlaz.

Borovinić Bojović je istakla da nijedna osoba preminula od koronavirusa u Crnoj Gori, mlađa od 40 godina, nije bila vakcinisana.

Ona je rekla da je prosjek godina onih koji su preminuli, a bili su vakcinisani, 75.

Borovinić Bojović je podsjetila i da je zaštita od obolijevanja od kovida nakon dvije doze vakcine 93,38 odsto, što je visok procenat.

Ona je navela da je među građanima koji su dobili obje doze oboljelo njih 6,62 odsto, a preminulo 0,07 odsto.

“Ovi podaci nesumnjivo govore u prilog značaja vakcinacije i poštovanja mjera”, poručila je Borovinić Bojović.

Govoreći o uvođenju Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi, Borovinić Bojović je kazala da je Ministarstvo dobilo preliminarno mišljenje, ali da su tražili dodatna pojašnjenja.

“Naredne sedmice imamo niz sastanaka u Ministarstvu pravde na kojima ćemo sučeliti mišljenja i na taj način, ja sam sigurna, doći do najvalidnijeg rješenja”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je važno da se sačuva zdravlje građana, ali i poštovanje Ustava.

Kako je kazala, aktuelna epidemiološka situacija je rezultat mutagenih formi kovida.

Borovinić Bojović je rekla da zdravstveni sistem daje sve od sebe i više od mogućnosti u borbi sa koronom.

“Broj zaraženih u Crnoj Gori je manji nego u Češkoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, Danskoj i Hrvatskoj. Kada govorimo o smrtnosti u Crnoj Gori u posljednjih sedam dana, smrtnost je niža nego u Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i BiH”, navela je Borovinić Bojović.

Povodom najavljene zabrane dočeka Nove godine na otvorenom, ona je kazala da je nemoguće ispratiti takve masovne događaje.

“Odluka je morala biti takva, ne zbog toga što je bilo kome od nas drago da bude tako, već zbog toga što je zdravlje najvažnije”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da bi takva odluka mogla i da ostane na snazi.

“U ovoj situaciji to predstavlja toliki epidemijski rizik da jednostavno ne bi bila opravdana drugačija odluka”, dodala je Borovinić Bojović.