"Napad partizana na Pljevlja bila je najveća oslobodilačka patriotska akcija u okupiranoj Jugoslaviji 1941."

"Veliki je bio uspjeh narodno odlobodilačkih odreda Crne Gore i Sandžaka da u porobljenoj Evropi kada je njemačka armija bila na korak od Moskve i Lenjingrada, okupi četiri hiljade dobrovoljaca i sa njima krene u napad na tako jaki italijanski okupatorski garnizon opremljen i obučen za rat", rekao je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović

36245 pregleda 46 komentar(a)
Obilježavanje 80. godišnjice Pljevaljske bitke: Golubović sa vijencem, Foto: Goran Malidžan
Obilježavanje 80. godišnjice Pljevaljske bitke: Golubović sa vijencem, Foto: Goran Malidžan

Polaganjem vijjenaca na Memorijalni kompleks na Stražici, danas je obilježena 80. godišnjica Pljevaljske bitke.

Vijence je položila delegacija Opštine Pljevlja, političkih partija i boračkih organizacija.

Prvog decembra 1941. godine borci Crnogorskog partizanskog odreda izvršili su napad na Pljevlja, sa ciljem da oslobode grad i povežu se sa partizanskim jedinicama Srbije radi dalje zajedničke borbe.

Obraćajući se okupljenim građanima i potomcima boraca učesnika Pljevaljske bitke, predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je Prvodecembarska bitka veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi naše granice.

"Prvdecembarski napad crnogorskih partizana na Pljevllja bila je najveća oslobodilačka patriotska akcija u okupiranoj Jugoslaviji u toku 1941. godine, i kao takva nepunih pet mjeseci nakon svenarodnog Trinaestojjulskog ustanka pokazala je slobodarsku snagu odlučnosti i istrajnost crnogorskog antifašizma i Narodno oslobodilačkog pokreta u našoj zemlji. Veliki je bio uspjeh narodno odlobodilačkih odreda Crne Gore i Sandžaka da u porobljenoj Evropi kada je njemačka armija bila na korak od Moskve i Lenjingrada, okupi četiri hiljade dobrovoljaca i sa njima krene u napad na tako jaki italijanski okupatorski garnizon opremljen i obučen za rat", rekao je Golubović.

Kazao je da su crnogorski borci bili ljudi posebnog kova, koji su pokazali veliku borbenost i hrabrost i zbog toga biće zauvijek istinski i pravi heroji.

"Bolno je sjećanje na 238 poginulih i 27 radnjenih boraca Crnogorskog narodno oslobodilačkog partizanskog odreda. Još bolnije je stradanje 159 nedužnih civila strijeljanih u danima nakon bitke. Ali nismo ovdje da tugujemo, ovdje smo da slavimo slobodu. Ova bitka je svjedočanstvo spremnosti crnogorskog naroda da se bori i gine za čast i slobodu svoje zemlje i ostaće u njenoj istoriji kao svijetli primjer. Heroji pljevaljske bitke dali su život za ideju, za vjeru u bolje sjutra i napredak naše zemlje, ugradivši svoje živote u temelje moderne Crne Gore. Uvjeren sam da be slobodarska Pljevlja uvijek biti antifašistička i čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste na njihovu žrtvu i doprinos slobodi…", rekao je Golubović.

Potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić kazao je da je Pljevaljska bitka bila najveća bitka tokom 1941. godine u Jugoslaviji.

Kazao je da ustanici nisu dobili bitku ali nisu ni pretrpjeli poraz iako su imali teške gubitke.

"Napadom na Pljevlja, 20 dana nakon Pljevaljske bitke na formiranju prve proleterske brigade u Rudom u njenom sastavu našla su se i dva bataljona crnogorskih boraca koji su vatreno krštenje doživljeli u napadu na Pljevlja", rekao je Hodžić.

Okupjenima se obratio i predsjednik Udruženja boraca NOR 1941-1945 u Pljevljima Milenko Jović, koji je kazao da su nakon bitke poginuli borci sahranjeni u nekoliko masovnih grobnica u gradu.

"Od 1961. godine njihovi posmrtni ostaci počivaju u kripti spomenika na Stražici zajedno sa posmrtnim ostacima 118 boraca partizanskih brigada koji su poginuli na teritoriji pljevaljske opštine i 80 strijeljanih rodoljuba u Sjenjaku. Tokom uličnih borbi u Prvodecembarskoj bici poginula su 23 stanovnika Pljevalja. Odmazda fašističkih zločinaca je bila strašna. U toku bitke i poslije bitke ubijeno je 196 stanovnika Pljevalja i okolnih sela", rekao je Jović.

Podsjetio je da se nekoliko godina na Stražici, 1. decembra stizalo u dvije kolone.

"To je žalostilo sve one koji su dolazili na ovo sveto mjesto neopterećeni ideološkim i partijskim predrasudama. Ovih nekoliko godina nije tako. Nadam se da be tako i ostati", rekao je Jović.

Bonus video: