Crnogorskom elektroprenosnom sistemu poništen tender

Vlada je planirala da naredne godine obezbijedi garanciju od 20 miliona eura CGES-u za realizaciju projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i iItalije
0 komentar(a)
projekat podvodnog kabla (novine), Foto: Arhiva Vijesti
projekat podvodnog kabla (novine), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.11.2017. 19:41h

Državna Komsija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila je u cjelosti tender Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) procijenjene vrijednosti od 2,32 miliona eura.

Tender je poništen nakon žalbe koju je podnijela kineska kompanija e Chint Elektric Co Ltd protiv rješenja CGES o obustavljanju postupka javne nabavke autotransformatora 400/100 kV, 300 MVA.

CGES je tender raspisao prije godinu i po dana i trebalo je da posluži za realizaciju projekta polaganja podvodnog kabla sa Italijom.

Državna komisija je obavezala CGES da kineskom kompaniji, po pravosnažnosti rješenja nadoknadi troškove na ime naknade za vođenje postupka u iznosu od 8.000 eura, kao i troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 3.332 eura.

Ne ulazeći u ocjenu žalbenih navoda kineske kompanije, Državna komisija je utvrdila da je naručilac sporne nabavke CGES “učinio bitnu povredu iz zakona” jer Nacrt ugovora o javnoj nabavci nije u skladu sa članom 107 (stav 2) Zakona o javnim nabavkama kojim je propisno da ugovor mora da bude u skladu sa utvrđenom tenderskom dokumentacijom i odlukom o izboru najpovoljnije ponude.

To iz razloga što je u pozivu javno nadmetanje iz tenderske dokumentacije predviđeno da je rok izvršenja ugovora 10 mjeseci, dok je u članu 6 Nacrta ugovora za rok isporuke ostavljena prazna linija za naknadno upisivanje roka izvršenja ugovora i to ne u mjesecima, već kalendarskim danima.

Vlada je planirala da naredne godine obezbijedi garanciju od 20 miliona eura CGES-u za realizaciju projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i iItalije.

U blizini plaže Jaz u Donjem Grblju prošle godine u oktobru je počelo postavljanje prve crnogorske sekcije elektroenergetskog podmorskog kabla koji Crnu Goru spaja sa Italijom. Projekat je vrijedan skoro milijardu eura. Sprovode ga Terma i (CGES).

Bonus video: