predložiće crvenom krstu nastavak saradnje

Kašćelan: Programi podrške osobama starije dobi uvijek će imati podršku Prijestonice

"Moramo voditi računa o članovima naše zajednice koji su starije dobi i omogućiti im dostojanstvenu starost", poručio je gradonačelnik Cetinja

3890 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje
Foto: Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje

Prijestonica Cetinje predložiće Crvenom krstu Crne Gore da ugovor o saradnji na sprovođenju programa "Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom“ bude nastavljen i u toku 2022. godine, najavio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

„Veoma smo zadovoljni partnerskim odnosom i saradnjom sa CKCG, a posebno zbog činjenice što smo u prilici da podržimo naše sugrađane i sugrađanke kojima je potrebna pomoć gerontodomaćica. Moramo voditi računa o članovima naše zajednice koji su starije dobi i omogućiti im dostojanstvenu starost. Ovakvi programi uvijek će imati podršku lokalne uprave“, kazao je gradonačelnik Cetinja.

Postojećim devetomjesečnim ugovorom, koji ističe 31. decembra, podsjećaju iz lokalne samouprave, predviđeno da Prijestonica snosi troškove učešća u programu korisnika sa Cetinja, a prema rješenjima koja je donio nadležni centar za socijalni rad.

U novembru je u programu bilo 80 korisnika o kojima se staralo osam gerontodomaćica. Lokalnoj upravi u sprovođenju programa partner je Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje.

Program obuhvata uslugu nabavke hrane, pomoć prilikom pripremanja obroka i pri hranjenju, prilikom kretanja i održavanja lične i higijene prostora, pri grijanju prostora, pomoć prilikom nabavke štampe i knjiga i plaćanja mjesečnih računa, posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo, nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.