Na Koniku otvoren objekat Organizacije slijepih

Predsjednik Organizacije slijepih Čedo Lazić zahvalio Glavnom gradu na kontinuiranoj podršci i naporima Sekretarijata za socijalno staranje da olakšaju život licima sa invaliditetom u Podgorici

1677 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić danas je prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja građevinskog objekta Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin na Koniku, namijenjenog za potrebe pokretanja rada vešeraja i tepih servisa, sa ciljem promovisanja socijalnog preduzetništva i osnaživanja položaja u društvu osoba sa invaliditetom.

Terzić je, kako je saopšteno iz Sekretarijata za socijalnog staranja, izrazio zadovoljstvo što je Glavni grad imao priliku da pomogne u realizaciji tog projekta i namjeri Organizacije slijepih da se bavi socijalnim preduzetništvom, te da Glavni grad sa posebnim senzibilitetom kontinuirano vodi brigu o licima sa invaliditetom, počev od pristupačnosti gradskih saobraćajnica, objekata, postavljanja taktilnih staza vodilja za slijepe i slabovide osobe, zvučnih semafora, kao i izdvojenih sredstava za projekte personalne pomoći u kući za lica sa invaliditetom i mobilne timove, kojima je obuhvaćeno više od 200 korisnika koji kroz konkretnu podršku dobijaju pomoć u ostvarivanju svojih zakonskih prava.

Iz Sekretarijata navode i da su, kroz rad Javne ustanove “Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, kao i dobru saradnju sa više nevladinih udruženja roditelja djece sa smetnjama i teškoćama, posvećeni trajnoj podršci i toj kategoriji osoba sa invaliditetom.

“Glavni grad je i partner koji je podržao održivost projekta, sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore, na projektu 'Prilagođenim prevozom do promjena', u okviru kojeg skoro 100 osoba sa invaliditetom koristi dva pristupačna vozila za prevoz od vrata do vrata, a koje žive, rade ili se obrazuju na teritoriji Podgorice”, dodao je Terzić.

Predsjednik Organizacije slijepih Čedo Lazić zahvalio je, kako je saopšteno, Glavnom gradu na kontinuiranoj podršci i naporima Sekretarijata za socijalno staranje da olakšaju život licima sa invaliditetom u Podgorici.

Treći decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Taj dan je povod i prilika da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju i podsjeti na obavezu čitavog društva da kontinuirano radi na smanjenju siromaštva, nezaposlenosti, kao i uključivanja osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove.

Bonus video: