Bioskop i festival - nova afera ili čist posao

Apelacioni sud poništio presudu kojom je “Lovćen film”, što gazduje bioskopom “Cadmus cineplex”, prinudno naplatio od Opštine Budva 665.000 eura

9055 pregleda 1 komentar(a)
Bivša gradska uprava se obavezala da subvencionira rad bioskopa, Foto: Vuk Lajović
Bivša gradska uprava se obavezala da subvencionira rad bioskopa, Foto: Vuk Lajović

Samo par mjeseci nakon što je “Lovćen film”, koji gazduje bioskopom “Cadmus Cineplex” u TQ Plazi, prinudno naplatio od Opštine Budva čak 665 hiljada eura, te ispraznio gradsku kasu pozivajući se da je pravda na njihovoj strani, jer je to potvrdila i presuda Privrednog suda, Apelacioni sud poništio je tu presudu i vratio istom sudu na ponovno odlučivanje, a u novom postupku će biti zamijenjen dosadašnji sudija.

Presuda je, kako je “Vijestima” potvrđeno, dostavljena Sekretarijatu za zaštitu imovine Opštine Budva, koji je uspio da pred Apelacionim sudom obori presudu Privrednog.

Opština Budva i Javna ustanova “Grad teatar” pred Privrednim sudom utužili su kompanije “Budva Cineplex consortium”, “Lovćen film” i beogradsku firmu “Art Vista”, tražeći da se utvrdi da je ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti zaključen 27. februara između Opštine i “Budva Cineplex consortium” ništavan. Takođe, traženo je da se utvrdi i da je ništavan ugovor o realizaciji kulturne manifestacije “Cadmus city Budva”zaključen 15. jula 2015. između Opštine Budva, JU “Grad teatar” i “Lovćen filma”. Utvđivanje ništavnosti traženo je i za aneks ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti zaključen 4. decembra 2014. između Opštine Budva i “Budva Cineplex consortium”.

Privredni sud je u martu ove godine odbacio tužbu Opštine Budva.

Nakon toga, Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem su čelu Demokrate, koji pune četiri godine, vodi sudsku borbu preko advokatske kancelarije Gorana Rodića, oborio je presudu pred Apelacionim sudom presudu.

A da li je filmski festival “Cinema city Budva” ikada realizovan, te da li je Opština Budva plaćala i koliko kompaniji “Lovćen film” za relizaciju tog projekta, interesuje Specijalno državno tužilaštvo, koje je još u februaru prošle godine naredilo Specijalnom policijskom timu da lokalna uprava urgentno dostavi svu dokumentaciju, kako za “fantomski” festival, tako i za izgradnju i subvencije oko bioskopa “Cadmus cineplex”.

Tim kojim rukovodi Milivoje Katnić zatražio je od Opštine Budva da se dostave dokumenta koliko je novca Opština platila “Lovćen filmu” za održavanje festivala i da li je festival ikada održan, da li je “Lovćen film” zaključio ugovor o realizaciji festivala ispred konzorcijuma “Budva Cineplex consortium” (“Lovćen film” i beogradski “Art vista”), koji su dobili na besplatno 20 godišnje korišćenje poslovnog prostora u TQ Plaza, gdje je otvoren bioskop “Cadmus cineplex”. Katnićeve istražitelje zanimaju i izdate mjenice od strane Opštine, kao i tačne informacije kada je otvoren biskop “Cadmus cineplex”, da li su i ko je potpisivao mjenice “Lovćen filmu”, da li su aktivirane, da li su godišnje subvencije prelazile 200 hiljada eura i da li su redovno uplaćivane...

To su samo neki od podataka na kojima insistira Specijalno tužilaštvo.

Krivičnu prijavu SDT-u prije godinu i po podnijela je administracija, na čijem je čelu bio Dragan Krapović, optužujući za milionske malverzacije bivše opštinsko rukovodstvo, koje su činili funkcioneri DPS i SDP, kao i čelni ljude “Lovćen filma”. Upravo u toj krivičnoj prijavi javnost prvi put saznaje da je trebalo u periodu od 2015. do 2019. da se godišnje održavaju filmski festivali, za koje je trebalo da se izdvaja najmanje po 180 hiljada eura, te da se čak 2019. organizuje i Budva FEST.

Iz “Lovćen filma” su u više navrata demantovali da je ugovor štetan po Opštinu Budva, te da su napadi na njih politički motivisani.

”Opština Budva nemarom nanosi ogromnu štetu svim građanima, i to je nešto što jasno proizlazi iz činjenica koje se tiču odnosa Opštine i ‘Lovćen filma’”, poručili su iz PR službe “Lovćen filma” u julu ove godine, nakon što su prinudno naplatili 665 hiljada eura.

Oni su tada u odgovoru “Vijestima” naveli da “već više godina djelovi Opštine Budva koji treba da se bave zaštitom njene imovine, bukvalno samoubilački, ne žele da izvršavaju obaveze iz ugovora o izgradnji bioskopa u Budvi, Cadmus Cineplex”.

Protiv ugovora sa bioskopom bili i DPS funkcioneri

Opština i Lovćen film su 2014, nakon što je Skupština opštine aminovala, zaključile osnovni ugovor kojim je na 20 godišnje besplatno korišćenje “Lovćen filmu” dato više od dvije hiljade kvadrata poslovnog prostora u kompleksu TQ Plaza, gdje je u maju 2015. svečano otvoren bioskop, a lokalna uprava se obavezala i na godišnju subvenciju od 199 hiljada eura prema Lovćen filmu.

Opština se ugovorom, takođe, obavezala da besplatno “Lovćen filmu” na 20 godina izda u zakup oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

Međutim, tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović zaključuje aneks ugovora, po kome Opština za 2015. i 2016. mora isplatiti Lovćen filmu po 398 hiljada eura, odnosno subvencije za 19. i 20. godinu zakupa.

Odmah nakon što je Rađenović podnio ostavku, aneks ugovora osporava tadašnji gradonačelnik Srđa Popović (DPS) i potpredsjednica Opštine, aktuelna poslanica DPS-a u crnogorskom parlamentu Suzana Pribilović, koji su već tada iznijeli niz sumnji na ugovorene obeveze koje je ostavio njihov prethodnik.

Bonus video: