Radonjić: Dokazali smo da radimo profesionalno

”Što se tiče navoda o ‘svjedočanstvima žrtava koje su boravile u Institutu’ volio bih da znam da li možda misle na onu korisnicu koju su ubjeđivale da iznese neistinite navode vezane za boravak u Skloništu i koja ih je tom prilikom snimila i snimak dala svojim roditeljima, a oni pokazali meni"

3821 pregleda 1 komentar(a)
Radonjić, Foto: Privatna arhiva
Radonjić, Foto: Privatna arhiva

Direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić poručio je Centru za romske inicijative da se bave svojim poslom, a ne organizacijom na čijem je čelu.

Kako ističe, ta NVO je više puta do sada komentarisala rad Instituta i njega lično, kao što su to uradili u junu ove godine, iako su u saopštenju naveli da nikada nijesu komentarisale rad bilo kojeg postojećeg servisa.

”Što se tiče navoda o ‘svjedočanstvima žrtava koje su boravile u Institutu’ volio bih da znam da li možda misle na onu korisnicu koju su ubjeđivale da iznese neistinite navode vezane za boravak u Skloništu i koja ih je tom prilikom snimila i snimak dala svojim roditeljima, a oni pokazali meni? Ili na onu korisnicu koja je lažno prijavila svog oca za trgovinu ljudima što su nadležni organi i utvrdili, a koja je bila vrlo čest gost na ‘predavanjima’ i ‘edukacijama’ ove NVO gdje je i ‘naučila’ znanje koje je tom prilikom upotrijebila”, navodi se u Radonjevićevom reagovanju.

Što se tiče boravka različitog tipa žrtava u skloništu, istakao je da “specijalizovano licencirano Sklonište za žrtve trgovine ljudima (u koje spadaju žrtve ugovorenog braka kojih je najviše i boravilo u Skloništu) znači da u ovom Skloništu mogu boraviti samo žrtve trgovine ljudima i nikad nijedna druga žrtva nije boravila”. Istakao je da je navikao na razna podmetanja, lažne prijave i slanje mejlova određenim osobama iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

”Moram istaći da je naš rad mnogo puta do sada provjeren, da je zakonitost poslovanja više puta provjerena i da smo mnogo puta do sada imali nenajavljen nadzor nadležne inspekcije i stručnog rada i nijednom nije utvrđena ni najmanja nepravilnost, pa svi pokušaji diskreditacije mene kao direktora i Instituta kao ustanove socijalne i dječje zaštite završi upravo tamo gdje treba - u kuloarima perifernih NVO lobija kojima mi nikad nismo, niti ćemo pripadati”, poručio je Radonjić.

Tvrdi da je razlog zbog kojih ih NVO lobi pokušava diskreditovati taj što su postali prva i još su jedina specijalizovana ustanova za smještaj žrtava trgovine ljudima.

”One su do našeg osnivanja bile prinuđene da borave u skloništu koje nije ispunjavalo adekvatne uslove... Nikad nismo kalkulisali pravima naših korisnika u cilju umirenja donosioca odluka već smo, nerijetko i na našu štetu, do kraja zastupali prava korisnika”, kazao je direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku.

Naveo je da je njihov rad prepoznat, da daje sjajne rezultate, što posebno cijene međunarodni partneri koji su prepoznali da je tim Instituta “profesionalan, izuzetno školovan i obučen, da je Institut inovativna ustanova socijalne i dječje zaštite”, pa su svoju pažnju usmjerili prema njima. Sv. M.

Bonus video: