Strah u selima od „spremnosti” putara za zimu

Dok direktor kolašinskog Komunalnog poručuje da će puteve ka pojedinim selima čistiti uporedo s gradskim, mještani zebu zbog višegodišnje prakse...

17743 pregleda 7 komentar(a)
Prioritet gradske saobraćajnice, Foto: Dragana Šćepanović
Prioritet gradske saobraćajnice, Foto: Dragana Šćepanović

U mnogim kolašinskim udaljenijim selima očekuju da će ove godine lokalna uprava mijenjati dosadašnju, kako kažu, lošu praksu čišćenja puteva od snijega.

U Komunalnom preduzeću tvrde da su spremniji i opremljeniji nego ijedne zime do sada. Direktor tog preduzeća Milivoje Bulatović za “Vijesti” kaže i da je došlo do određenih promjena u načinu na koji će biti čišćeni putevi u ruralnom području.

Objašnjava da je obnovljena mehanizacija, što će, tvrdi, omogućiti da se putevi ka pojedinim selima čiste uporedo sa gradskim ulicama.

”Tokom predstojeće zime koristićemo dva kamiona sa kosim noževima i posipačima i dvije ‘kombinirke’ sa kosim noževima. Takođe, i tri traktora, ali i ‘bobket’. Plan je da bar jedna mašina bude na seoskom području, istovremeno dok se čiste gradske ulice. Tu, prije svega, mislim na bliža sela. Naravno, nakon tog posla krenućemo, onoliko koliko smo u mogućnosti, i ka udaljenijim selima”.

Bulatović ističe da ih očekuje težak posao, s obzirom na razuđenost opštine i udaljenost sela.

Na području kolašinske opštine je oko 160 kilometara lokalnih, 200 kilometara nekategorisanih i 50 kilometara asfaltnih puteva. Komunalno preduzeće ima obavezu da očisti blizu 200 kilometara. Prioritetne saobraćajnice prilikom uklanjanja snijega, prema dosadašnjoj praksi, su u gradu, pa zatim prigradskim naseljima i selima koja su udaljena svega nekoliko kilometara od Kolašina.

Nebrigu lokalne uprave, naročito zimi, već decenijama osjećaju, tvrdi predsjednik Mjesne zajednice Milovan Labović, mnogi mještani Kraljskih Bara.

”S obzirom na dosadašnju praksu lošeg održavanja putne infrastrukture, mještani očekuju da će lokalna uprava za predstojeću zimu promijenuti odnos prema tom problemu. Očekujemo pravovremeno čišćenje snijega na lokalnim putnim pravcima. Tokom zime, vrlo često, neka domaćinstva budu odsječena od regionalnog puta Mateševo - Andrijevica, čak i po nekoliko mjeseci. Kako se, uglavnom, radi o starijim mještanima, koji često imaju potrebu za medicinskom zaštitom, to onda postaje veliki problem”, kaže Labović za “Vijesti”.

On podsjeća da je loše održavanje putne infrastrukture na teritoriji Kraljskih Bara nastavljeno i ove godine. Nije bilo pomoći ni nakon nekoliko pisanih zahtjeva upućenih iz tog sela na adrese u lokalnoj upravi.

”Takvo stanje je, uglavnom, pravdano malim brojem građevinskih mašina i njihovim lošim tehničkim stanjem. Nerijetko i zauzetošću mehanizacije na drugim lokacijama. Takve ‘argumente’ od lokalne vlasti slušamo godinama, pa i decenijama. Ta opravdanja svakako ne umanjuju potrebe mještana, ali ni odgovornost nadležnih”.

Put prema selu Rečine neprohodan je po nekoliko mjeseci zimi, tvrde vlasnici imanja. Put koji vodi do kuća mještana koji su stalno u tom selu dug je sedam kilometara.

Put ka Rečinama se ne čisti
Put ka Rečinama se ne čistifoto: Privatna arhiva

Vasilije Ivanović, jedan od vlasnika imanja, tvrdi da je “duga tradicija izopštavanja Rečina od lokalne uprave”.

”I pored naših zahtjeva da se izdvoje sredstva za bar neko minimalno održavanje u zimskom periodu, nije se ništa promijenilo. Podrška Opštine je izostala. Ništa nije čudno što je zimi put po nekoliko mjeseci neprohodan, kad i ljeti njime mogu samo teretna vozila i ‘terenci’”, kaže Ivanović.

On navodi da je dokaz da Opština ne pridaje značaj Rečinama i “činjenica da nacrtom Programa uređenja prostora nijesu predviđena sredstva za sanaciju te seoske saobraćajnice”.

Ivanović kaže da su iz MZ na vrijeme u lokalnu upravu predali “detaljno razrađeni plan oko neophodnih popravki na glavnim putevima u selu”.

”Potrebe naše mjesne zajednice su skromne. I ovom prilikom pozivamo predsjednika Opštine Milosava Bulatovića i nadležni Sekretarijat da prekinu sa dugogodišnjom praksom izopštavanja Rečina”.

Regionalni put ka Andrijevici zimi uglavnom neprohodan

Poseban problem mještana tog sela je neodržavanje regionalnog puta Mateševo - Andrijevica. Čišćenje te saobraćajnice nije obaveza kolašinskog Komunalnog, pa se iz MZ spremaju da pišu resornom Ministarstvu.

”Taj putni pravac pretežno je zatvoren, zbog neredovnog čišćenja sniježnih nanosa. I pored brojnih dopisa i zahtjeva, kojima smo ukazivali na potrebu čišćenja te saobraćajnice, ona je gotovo svake godine zatvorena. Izuzetak su rijetke zime u kojima izostanu veće sniježne padavine, a takva godina dođe jednom u deceniji”, tvrdi Labović.

On zapaža i da je velika teškoća “i neadekvatno i pravovremeno informisanje o neprohodnosti puta Mateševo-Andrijevica”. Loša je putna signalizacija, kaže Labović.

”Često se dešava da tranzitni putnici iz regiona krenu tim putnim pravcem, jer im moderna tehnologija pokaže da je ovo najkraći put do odredišta, a onda zaglave u sniježnim nanosima. Mještani su više puta prethodnih godina pomagali takvim putnicima da se izvuku iz sniježnih nameta. Izuzetak su šleperi koje iz nameta vade nadležne službe. Svake zime na tom putu zaglave se dva ili više šlepera”, tvrdi Labović.

Država bi trebalo, upozorava on, konačno da adekvatno reaguje.

Bonus video: