Zabjelčani bi natrag Petra Matovića

Stotinjak građana podnijelo peticiju Glavnom gradu da se današnjoj Ulici kralja Nikole vrati naziv koji je imala decenijama nakon Drugog svjetskog rata, sve do 2004. godine.

45474 pregleda 43 komentar(a)
Glavna saobraćajnica na Zabjelu: Ulica kralja Nikole, Foto: Luka Zeković
Glavna saobraćajnica na Zabjelu: Ulica kralja Nikole, Foto: Luka Zeković

Predratni komunista, proleter i junak - Petar Matović “izgubio” je svoju ulicu u Podgorici 2004. godine nauštrb kralja Nikole, ali danas dio građana sa “njegovog” Zabjela ponovo traži da se imenom znamenitog Pipera nazove saobraćajna žila kucavica tog po mnogo čemu autentičnog dijela grada.

Stotinjak Zabjelčana podnijelo je peticiju Glavnom gradu da se današnjoj Ulici kralja Nikole - cara junaka, vrati naziv koji je imala decenijama nakon Drugog svjetskog rata - Petra Matovića.

U dopisu Glavnom gradu, mještani Pobrežja, dijela Zabjela, mole da im se izađe u susret i da nakon rekonstrukcije ulica ponovo dobije stari naziv.

”Emotivno smo vezani za Petra Matovića, kao starosjedioci smo se podigli u toj ulici. To smo, između ostalog, i naveli u dopisu Glavnom gradu”, kaže za “Vijesti” Goran Pajović.

On je istakao da je stalno postojala želja da se ispravi nepravda prema Petru Matoviću nakon što je Skupština Podgorice odlučila da promijeni naziv ulice, ali da su sada odlučili da nešto konkretno urade.

”Ukoliko nam ne usliše molbu, sakupićemo još više potpisa, jer nema stanovnika Pobrežja - Zabjela, bez obzira na vjeru i naciju, koji neće staviti potpis na zahtjev da se vrati Ulica Petra Matovića”, navodi Pajović.

On je pojasnio da se Ulica Petra Matovića prostirala od semafora kod Trgovinske škole do raskrsnice u blizini škole “Vuk Karadžić”.

”I danas na jednoj od kuća ima tabla sa nazivom - Ulica Petra Matovića, jer naš komšija Slobodan Janković nije dao da je skinu”, kaže Pajović.

Prije, dok je nisu asfaltirali, ta ulica je bila makadamska, a kako je dodao, svako malo su je prekopavali, pa su je Staropodgoričani zvali džombasta.

”Želimo da vratimo dio duha stare Podgorice, koji se, može se slobodno reći, u ovim vremenima izgubio”, dodaje Pajović.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta će uraditi povodom peticije mještana.

Gradska vlast je 2004. godine spojila i preimenovala ulice Petra Matovića, Braće Zlatičanin i Ilije Milačića u Ulicu kralja Nikole - knjaza i kralja iz dinastije Petrović koji je vladao Crnom Gorom više od pola vijeka...

Tabla još postoji
Tabla još postojifoto: Privatna arhiva

A da se ulica sa Matovićevim imenom vrati na Zabjelo - podržavaju i mještani Pipera, jer je, kako navode, bio plemeniti i neustrašivi i beskompromisni borac za pravdu i slobodu.

”Naš Petar Matović zaslužuje da mu se vrati ulica. O kakvom čovjeku se radi najbolje govori činjenica da je poglavlje u monografiji u kojoj se pominje on i drugi njegovi saborci nosioci Partizanske spomenice nazvano - ‘Junaci što stadoše smrću protiv smrti’”, kaže za “Vijesti” profesor istorije i geografije Dragutin Vučinić.

Navodi da je Matović rođen 1902. u selu Radeća, u Piperima, i da je poticao iz siromašne seljačke porodice.

”Završio je nižu vojnotehničku i geodetsku školu, a bio je član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1932... Aktivno i neustrašivo učestvovao je u kasnijim borbama”.

Vučinić priča da je Matović u Piperima kao partijski sekretar do 1939. godine radio na formiranju i jačanju organizacije.

”Više puta je hapšen zbog političkih aktivnosti. Učesnik je Belvederskih demonstracija 1936. godine. Od 1939. do 1941. bio je u Vojvodini na službi i partijskom radu. U aprilu 1941. godine ponovo dolazi u Pipere, radio je na pripremi i organizaciji Trinaestojulskog ustanka. Sa bataljonom 18. oktobar odlazi na Pljevlja, a potom u Drugi bataljon Prve proleterske brigade. Kao komesar prve čete poginuo je na Zlatnom boru (maj 1943), zajedno sa komandirom Vladom Ljumovićem”.

Bez ulice ostali Moša i JNA, Milutinović bez trga, a Tito vraćen na mapu grada

Početkom 2004. godine, odlukom administracije tadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše, a uz saglasnost Skupštine bez prisustva opozicije, ulicu je osim Matovića izgubio i Moša Pijade, a put JNA, na Zabjelu, preimenovan je u Ulicu Vojislavljevića.

Ivan Milutinović, po kojem se tada zvao glavni gradski trg, prošao je bolje - po njemu je nazvana jedna ulica. Trg je nazvan Trgom Republike, a zbog te odluke protestovale su boračke organizacije... Danas nosi ime Trg nezavisnost.

Istom odlukom Josip Broz Tito se vratio na mapu Glavnog grada, nakon što je četvrt vijeka ranije Titograd promijenio ime u Podgoricu - po njemu je nazvana ulica na Starom aerodromu, koja je danas bulevar.

Bonus video: