GI "Sačuvajmo Sinjajevinu": Vlada da održi riječ i ukine vojni poligon

Zahtijevamo da Ministarstvo odbrane, na čelu sa ministarkom Oliverom Injac, što prije predloži odluku kojom Sinjajevina više neće biti vojni poligon, kako bi dokazali da nisu samo Vlada od riječi, nego i od djela"

2505 pregleda 0 komentar(a)
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu saopštila je da je nezadovolja učinkom Vlade Crne Gore, koja ni godinu dana od svog konstituisanja i završetka protesta na Margiti, nije poništila odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini.

"Podsjetićemo, da je upravo na današnji dan završen najveći ekološki protest koji je ikada viđen u Crnoj Gori, a koji je trajao 51 dan i tokom kojeg su sinjajevinski stočari, mještani, ekološki aktivisti i građani iz cijele Crne Gore, svojim tijelima i životima branili najveći crnogorski i jedan od najvećih evropskih pašnjaka, od bombi koje je bilo pripremilo Ministarstvo odbrane na čelu sa tadašnjim ministrom Predragom Boškovićem", navodi se u saopštenju.

Dodaju da godinu dana kasnije i dalje žive sa istim problemom i strepnjom da se svakog dana može najaviti nova vježba, a samim tim i nova bitka za Sinjajevinu.

"Ministarstvo odbrane nije predložilo, a Vlada samim tim nije usvojila odluku kojom se poništava raniji akt o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon. Zahtijevamo da Ministarstvo odbrane, na čelu sa ministarkom Oliverom Injac, što prije predloži odluku kojom Sinjajevina više neće biti vojni poligon, kako bi dokazali da nisu samo Vlada od riječi, nego i od djela".

Iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" dodaju da su tokom proteklih godinu dana više puta čuli da je Sinjajevina bezbjedna i sačuvana, ali da to nije dovoljno.

"Tražimo da se takve garancije stave i na papir, crno na bijelo, kako bi svoje aktivnosti svi mogli da usmjerimo na razvoj Sinjajevine kao poljoprivrednog i turističkoog dobra, jer aljtiljersijski vojni poligon, ni u kom obliku nije prihvatljiv na našoj planini. Mi kao branitelji Sinjajevine nijesmo spremni za kompromise, ni za predaju ni jednog pedlja naše planine za bombardovanje. To smo već pokazali, a ukoliko zatreba ponovićemo, jasnije nego ikada do sad", zaključuje se u saopštenju GI "SAčuvajmo Sinjajevinu"

Bonus video: