MUP: Politikanstvo CeMI-ja, državljanstvo, prebivalište i druge povezane teme mnogo su kompleksnije od dnevne politike

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada realizovalo sve aktivnosti u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a postupajući po zahtjevima i dostavljenim spiskovima lica, koja su prema navodima CEMI-ja, drugih NVO i zainteresovanih subjekata upisana u birački spisak Crne Gore te birački spisak drugih država"

5951 pregleda 6 komentar(a)
MUP, Foto: Twitter.com/MupCg
MUP, Foto: Twitter.com/MupCg

Teme državljanstva, prebivališta i druge povezane teme mnogo su kompleksnije od dnevne politike, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Oni su reagovali na ranije saopštenje Centra za monitoring (CeMI) koji je pozvao MUP da kako su naveli istraži slučajeve duplo upisanih birača u jednoj ili više susjednih država.

"Povodom objavljenog poziva CEMI-ja Ministarstvu unutrašnjih poslova da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska, i da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore, a koji su objavili pojedini mediji, obavještavamo sljedeće: Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada realizovalo sve aktivnosti u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, a postupajući po zahtjevima i dostavljenim spiskovima lica, koja su prema navodima CEMI-ja, drugih NVO i zainteresovanih subjekata upisana u birački spisak Crne Gore te birački spisak drugih država. Napominjemo da se MUP ovim povodom obratio nadležnim institucijama tih država a zatražio i mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama", ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su kazali da shodno mišljenju Agencije za zaštitu lićnih podataka, "ne mogu nastaviti postupanje po navedenim spiskovima, u cilju poštovanja imperativnih odredbi propisa o pravu na zaštitu ličnih podataka, međunarodnih principa i standarda, te zaštite svakog građanina Crne Gore i njegovog prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka".

Agencija za zaštitu ličnih podataka
foto: MUP

"Naglašavamo da se ne radi o izbjegavanju odgovornosti, već o poštovanju prava i institucija. Teme državljanstva, prebivališta i druge povezane teme mnogo su kompleksnije od dnevne politike. Stoga, ovakve navode CeMI-ja tretiramo kao politikanstvo. S obzirom da smo od navedene nevladine organizacije dobili poziv da učestvujemo u debati o biračkom spisku i njegovom uređivanju, ministar unutrašnjih poslova će se na ovaj poziv rado odazvati i kroz dijalog dati odgovore o ovoj važnoj temi", zaključuje se u saopštenju MUP.

Bonus video: