u martu najavili, ali još nije postavljena

Još nema zaštitne ograde na pruzi

Nadležni u martu najavili projekat kako bi se onemogućio prelazak preko šina na stanici u Podgorici, nakon što je stradao petnaestogodišnjak

21064 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) u martu je najavila da će Ministarstvu kapitalnih investicija i Glavnom gradu predložiti projekat postavljanja zaštitne ograde radi sprečavanja prolaska pješaka preko kolosijeka na stanici u Podgorici, ali taj dio pruge do danas nije obezbijeđen.

Iz tog preduzeća i Ministarstva kapitalnih investicija nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” šta je urađeno u vezi sa najavljenim projektom.

Iz Glavnog grada su saopštili da, s obzirom na to da se radi o prostoru koji je u nadležnosti ŽICG, a “svjesni važnosti ove teme, predstavnici Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice sastali su se sa predstavnicima tog državnog preduzeća”.

“S tim u vezi, a vodeći računa o bezbjednosti naših sugrađana, Glavni grad je iskazao spremnost da i pored jasno podijeljenih nadležnosti, na inicijativu ŽICG, u mjeri mogućeg podrži projekat izgradnje zaštitne ograde u blizini kolosijeka na stanici u Podgorici”, naveli su iz PG biroa.

Iz ŽICG su projekat najavili “Vijestima” nakon nesreće u martu, kada je stradao petnaestogodišnjak u željezničkom depou...

Civilni sektor i roditelji čija su djeca imala nesreću upravo u depou ističu da je prostor potrebno dodatno obezbijediti.

”Shodno željezničkim propisima željeznička kola se obezbjeđuju samo od samopokretanja, a pristup istim je strogo zabranjen trećim licima (osim ovlašćenim željezničkim radnicima). Na staničnom području postoje vidna upozorenja o zabrani kretanja prugom, kao i upozorenja da se radi o visokom naponu i da je opasno po život”, odgovorili su ranije “Vijestima” iz ŽICG.

Poručuju i da najznačajniji uticaj na smanjenje ovakvih neželjenih događaja mogu imati edukacije stanovništva o opasnostima na željezničkom području.

Vuk Jovanović, čiji je sin 2017. kao dvanaestogodišnjak zadobio teške opekotine, apelovao je na roditelje da ne dozvole djeci da se primiču prelazu između Željezničke stanice u Podgorici i naselja Stari aerodrom.

Naglasio je da taj prostor treba da se ogradi, kako niko ne bi mogao da prolazi tuda.

On je istakao da je oporavak njegovog sina trajao dugo, da je bio i u komi, životno ugrožen i da su pod totalnom anestezijom morali da ga previjaju.

”Moj sin je po tijelu zadobio 75 odsto opekotina. Imao je sreću da mu je sve izbilo na nogu. To su stari vagoni, napon je od 25.000 volti, nije dodirnuo žicu, kao što ljudi možda misle da se tako dešavaju nesreće. U zoni od tri metra hvata strujno kolo, odnosno tijelo je provodnik između žice i metala”.

I Udruženje Roditelji apelovalo je ranije na nadležne da urade sve u svojoj moći da se ovakve situacije više ne ponove.

”Podsjećamo da ovo nije prvi put da djeca i mladi stradaju u ovom dijelu grada, što nas dodatno navodi na to da se mora konačno nešto konkretno uraditi. Svjesni smo da je odgovornost prvenstveno na djeci i njihovim roditeljima, koji bi trebalo da ih upozore na opasnosti, ali ne može se zanemariti ni odgovornost nadležnih institucija i preduzeća u tome da se ovi djelovi dodatno zaštite i ograde, a s obzirom na to da se sada građani mogu slobodno kretati”, stoji u dopisu koje su proslijedilu ŽICG, Održavanju željezničkih voznih sredstava, Upravi za željeznice, Ministarstvu kapitalnih investicija i Glavnom gradu, nakon nesreće u martu.

Preporučujemo za Vas