Oštrovac zatrpan smećem, komunalci nemoćni

Karadžić: Mora se regulisati sistem odvoza otpada, ali i promijeniti svijest građana

2843 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prepuni kontejneri smeća, ali i smeće koje je prosuto pored kontejnera, jer u njima više nije bilo mjesta, rijeka Bistrica “okićena” kesama, papirima i drugim otpadom, ovih su dana najčešća slika u nikšićkom prigradskom naselju Oštrovac.

Prema riječima direktora Društva mladih ekologa Nikšić Miodraga Karadžića, slika iz Oštrovca je gotovo identična desetinama trenutnih slika koje se sreću u bližoj i široj okolini Nikšića.

”Fotografije su samo potvrda da je postojeći sistem upravljanja otpadom u Nikšiću neodrživ. Lokacija sa fotografija je gotovo ista od kada su na toj lokaciji postavljeni kontejneri. Godinama unazad se ovakve i slične slike ponavljaju. Po meni, one su dokaz da nije samo u pitanju građanska neodgovornost, već i da je posrijedi i neadekvatno funkcionisanje sistema sakupljanja i odvoza otpada. Slične ili identične slike na drugim lokacijama su takođe svakodnevne”, kazao je Karadžić “Vijestima”.

Kako je istakao, ono što je posebno problematično je da se sve to dešava uz samo korito rijeke, i da Bistrica, ali i ostale rijeke u Nikšiću, u nemalom broju broj slučajeva, nažalost služe kao mjesta za odlaganje otpada.

”Skupština opštine Nikšić je trenutno u fazi planiranja i izrade više strateških dokumenata koja se odnose na upravljanje otpadom i naša očekivanja su da buduće upravljanje otpadom bude usklađeno sa savremenim standardima i principima zelene ekonomije, kako bi se trenutno stanje na terenu prevazišlo i ostvarila ekonomska dobit. Sa trenutne pozicije taj posao nije jednostavan, ali za čekanje više nemamo vremena”, poručio je Karadžić i pozvao Komunalno preduzeće da napravi plan i uskladi odvoz sa stvaranjem otpada, jer je trenutno stanje neodrživo.

V.d. direktora JP Komunalno Mileta Milatović kazao je da su sa situacijom u Oštrovcu upoznati, da se kontejneri redovno prazne, ali da se nažalost na svijest ljudi teško može uticati.

”Kontejneri se u prigradskim naseljima, konkretno u Oštrovcu, prazne ponedjeljkom i poslovođa je sa stanjem na ovoj lokaciji bio upoznat u subotu, tako da je u ponedjeljak u osam sati sve bilo očišćeno. Komunalno preduzeće u domenu svojih nadležnosti reaguje brzo i efikasno. Čišćenje vršimo po planu i programu. Imamo terene gdje se smeće odvozi svaki dan, zatim terene gdje se odvoženje vrši jednom ili dva puta sedmično, kao i one koje čistimo dva puta mjesečno”, kazao je Milatović.

Bonus video: