BF: Zatvorite i obezbijedite Lovanju

Stara deponija smeća Lovanja koju su koristili Kotor, a djelimično i opština Tivat nalazi se blizu tivatskog aerodroma i na njoj u uslovina nedostojnih čovjeka, živi nekoliko desetina Roma, Aškalija i Egipćana
1 komentar(a)
Lovanja, Foto: Siniša Luković
Lovanja, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.11.2017. 08:21h

Bokeški Forum (BF) se građanskom inicijativom podržanom sa preko 600 potpisa, obratio nadležnim lokalnim organima Opštine Tivat i Opštine Kotor da se što hitnije riješi problem otpada na teritoriji Lovanje, a koji se tiče odlaganja i paljenja često i otrovnih materija, koji ozbiljno ugrožavaju i zdravlje i normalno funkcionisanje života.

„Zahtijevamo da se u međusobnoj saradnji pod hitno krene u projekat nabavke opreme za preradu otpadnog materijala. Dok se to ne realizuje, zahtijevamo da se na pomenutim lokacijama uvede 24-očasovno dežurstvo komunalnih policajaca ili drugih službi obezbjeđenja koje će se postarati da se otpad više ne odlaže i ne pali na pomenutom području“, stoji u inicijativi.

Stara deponija smeća Lovanja koju su koristili Kotor, a djelimično i opština Tivat nalazi se blizu tivatskog aerodroma i na njoj u uslovina nedostojnih čovjeka, živi nekoliko desetina Roma, Aškalija i Egipćana.

Najveći broj tih ljudi bavi se preprodajom sekundarnih sirrovina zbog čega često pale otpar – stare automobilske gume i elektro kablove, ako bi došli do čelične živce, odnosno bakarnih provodnika iz njihove unutrašnjosti. Lovanju na divlje koriste i brojni lokalni autoprevoznici koji ovdje bespravno istovaruju građevinski ali i druge vrste otpada.

"BF će u slučaju da ova građanska inicijativa podržana potpisima građana ne bude što skorije sprovedena u dijelo, pokrenuti krivične prijave, kako protiv izvršilaca ovih krivičnih radnji, tako i protiv nadležnih koji nisu učinili ništa da se ovaj klasični primjer nasilja nad životnom sredinom spriječi“, saopšteno je iz „Bokeškog Foruma“ uz napomenu da su oni na taj način „iscrpili demokratske mogućnosti za mirno riješavanje ovog problema i vrijeme je da se konačno sa prazne priče pređe na dijela jer svi imamo pravo na zdrav život“.

Bonus video: