Poreski inspektor ulazi na UDG

UDG je u poreskoj prijavi za 2016. naveo da imaju 46 zaposlenih, dok su rekli da imaju 130 profesora sa ugovorima
118 pregleda 10 komentar(a)
UDG, Univerzitet Donja Gorica, Foto: Boris Pejović
UDG, Univerzitet Donja Gorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.11.2017. 19:37h

Poreski inspektor će uskoro kontrolisati poslovanje Univerziteta Donja Gorica, jer je ta privatna visokoškolska ustanova Poreskoj upravi prijavila manji broj zaposlenih u odnosu na podatke dostavljene “Vijestima” prije nekoliko mjeseci.

Sa UDG, čiji je jedan od vlasnika bivši premijer i aktuelni šef DPS-a Milo Đukanović, ranije je objašnjeno da o 2.000 studenata brine preko 300 profesora i saradnika, a da ugovor o radu ima njih 130.

“U vezi sa konkretnim pitanjem, obavještavamo vas da je Poreska uprava otvorila nalog za paket kontrolu predmetnog poreskog obveznika (sveobuhvatnu kontrolu poslovanja), te da će zaduženi poreski inspektor postupak inspekcijskog nadzora po istom uskoro započeti. Imajući u vidu da vas interesuje regularnost poslovanja predmetnog obveznika naročito u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje radnika, molimo da imate u vidu da pri kontroli ovog segmenta Poreska uprava dijeli nadležnost i blisko sarađuje sa Upravom za inspekcijske poslove - Inspekcijom rada”, saopštili su “Vijestima” iz PU.

Ističu da PU mjere inspekcijskog nadzora sprovodi na osnovu sačinjenog Godišnjeg plana kontrola i različitih drugih faktora koji se ne mogu unaprijed planirati, kao što su koordinisane akcije sa drugim organima, analiza dostavljenih prijava i finansijskih iskaza, ali i operativna saznanja i inicijative građana i drugih zainteresovanih lica.

U poreskoj prijavi za 2016., prema dokumentima do kojih su „Vijesti“ došle, naveli su da imaju 46 zaposlenih, što znači da je ova ustanova PU prijavila tek trećinu nastavnog osoblja, ne računajući administraciju.

Obrazlažući različite podatke, sa UDG, na čijem je čelu Veselin Vukotić, tada je pojašnjeno da su sve jedinice “odvojena pravna lica i profesori i saradnici potpisuju ugovore”. Međutim, podaci PU pokazuju da najviše zaposlenih ima na Pravnom i Fakultetu za humanističke nauke (ukupno 21), dok tri jedinice UDG zapošljavaju samo po jednu osobu.

Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa da ustanova mora imati zaključen ugovor o radu sa “najmanje trećinom osoblja sa akademskim zvanjem”, što se ne odnosi na saradnike u nastavi, iz Ministarstva prosvjete su ranije kazali da je ovo pitanje u nadležnosti Inspekcije rada.

Međutim, iz Inspekcije rada su nedavno odgovorili “Vijestima” da nijesu kontrolisali zapošljavanje i ugovore o radu na UDG, obrazlažući to činjenicom da nijesu dobili inicijativu za nadzor, te da “visokoškolska ustanova nije bila obuhvaćena procjenom za urgentni inspekcijski nadzor”.

Bonus video: