Čađenović: Projektom podstiču mlade da razmišljaju ekološki

Projekat “Izgradnja prve solarne učionice” koji je pripremila Javna ustanova (JU) Srednja ekonomska škola (SSŠ) “Mirko Vešović” iz Podgorice, osvojio je prvo mjesto na konkursu

3751 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Projektom "Energija podvučeno zelenom" Crnogorsko elektrodistributivni sistem (CEDIS) želi da podstakne mlade da razmišljaju ekološki i svoje iskustvo prenose ostalima u zajednici, poručio je izvršni direktor Vladimir Čađenović.

On je danas uručio novčane vaučere pobjednicima konkursa "Energija podvučeno zelenom".

"Projektom smo željeli da damo vjetar u leđa školama i zajednici u cjelini u njihovim naporima da utiču na svijest učenika, nastavnika i javnosti o značaju životne sredine. Impozantan broj škola koje su učestvovale sa svojim projekatima svjedoči da smo u tome i više nego uspjeli", naveo je Čađenović.

U CEDIS-u su, kako je istakao, odlučni u nastojanju da upravljanje uticajima na okolinu bude sastavni dio njihovog poslovanja.

"Osim toga, projektom “Energija podvučeno zelenom”, naša kompanija je i simbolično, na 30-tu godišnjicu od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, dala podršku tom opredjeljenju naše države i njenom ekološkom putu", dodao je Čađenović.

Cilj je, kako je istakao, da mlade, koji su pokretači svih dobrih energija u jednom društvu, ovim projektom podstaknu da razmišljaju ekološki i to svoje iskustvo prenose ostalima u zajednici.

"Tako stvaramo jednu moćnu armiju onih koji će čuvati i štititi prirodno bogastvo naše države", kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, očekuju da će uskoro imati priliku da vide završene projekte koji će biti primjer i podstrek i ostalima da što predanije i studioznije rade na unapređenju i razvijanju ideja iz oblasti ekologije kako bi Crna Gora bila još ljepše i sigurnije mjesto za ostvarivanje svih životnih i poslovnih ciljeva.

Projekat “Izgradnja prve solarne učionice” koji je pripremila Javna ustanova (JU) Srednja ekonomska škola (SSŠ) “Mirko Vešović” iz Podgorice, osvojio je prvo mjesto na konkursu “Energija podvučeno zelenom”.

Drugo mjesto pripalo je projektu “Eko rasadnik” koji je kandidovala JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorica, dok je treće mjesto pripalo projektu “Zelena učionica na otvorenom – Eko gumno”, JU Osnovna škola (OŠ) “Štampar Makarije” iz Podgorice.

Osim njih, komisija u sastavu Marija Jovović – CEDIS, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo - nacionalni koordinator za Crnu Goru za Međunarodni projekat “Eko škole”- član, Tatjana Zečević Miranović – CEDIS, Saša Karajović - NVO “EKOM” i član Fondacije za zaštitu životne sredine i Dušan Bugarin - Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nagradila je još dva sjajna projekta: “Eko laboratorija” JU OŠ “Vuk Karađžić, Podgorica i “Školsko dvorište kao učionica na otvorenom” JU OŠ “Mihailo Žugić, Odžak, Pljevlja.

CEDIS je u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao 20. septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”.

U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”. Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura.