Radiće se studija za žičaru na Savinom kuku

Ranije ukazano da treba izbjegavati gradnju većeg obima, te da zamjena ski-lifta može predstavljati problem za očuvanje, ako rezultira povećanjem broja skijaša

11791 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Dada Janjić/Facebook
Foto: Dada Janjić/Facebook

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je tender za studiju izvodljivosti rekonstrukcije stare ili izgradnje nove žičare postojećom trasom na Savinom kuku na Žabljaku.

Tender je vrijedan 24.739 eura.

Kako je navedeno, Vlada je preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF), kroz stečajni postupak, sprovela kupovinu parcela i objekata postojećeg skijališta na lokalitetu Savin kuk. Cilj kupovine tih nepokretnosti, kako se navodi u dokumentu, je turistička valorizacija skijališta Savin kuk.

U dokumentaciji se podsjeća da je Prostorni plan posebne namjene (PPPN) za durmitorsko područje usvojen 29. jula 2016. i da je to bio osnov za sprovođenje određenih aktivnosti na lokalitetu Savin kuk.

”Naime, lokalitet Savin kuk obuhvata zonu postojećeg skijališta Savin kuk sa neposrednom okolinom i zamišljen je kao destinacija kvalitetne ponude, koja je namijenjena i posjetiocima koji se bave sportom”, piše, pored ostalog, u dokumentaciji.

Kako je u pitanju lokalitet koji se nalazi na listi svjetske kulturne baštine Uneskoa, piše u dokumentu, zajednička Savjetodavna misija Centra za svjetsku baštinu-IUCN-a u vezi sa dobrom svjetske baštine “Nacionalni park Durmitor” 17. juna prošle godine dostavila je izvještaj, sa posebnim osvrtom na postojeće i predložene ski-zone u zahvatu dobra svjetske baštine “NP Durmitor” i potencijalno proširenje skijaških objekata, kao i na sadašnje i potencijalne uticaje na izuzetne univerzalne vrijednosti dobra.

U Izvještaju Savjetodavne misije, kako se navodi, ukazano je da se mora izbjegavati potencijalna gradnja većeg obima u okviru dobra, poput vodne infrastrukture, zamjene ili izgradnje ski liftova, infrastrukture za vještački snijeg, zemljanih radova, uključujući djelimično uklanjanje drveća i žbunja...

”U svakom slučaju, o tome obavijestiti Uneskov Centar za svjetsku baštinu radi ispitivanja od strane IUCN-a, prije donošenja bilo kakvih odluka koje bi bilo teško poništiti”, piše u dokumentaciji.

Takođe je navedeno da bi zamjena postojećeg ski-lifta mogla predstavljati ozbiljan problem za očuvanje, ako rezultira povećanjem broja skijaša.

”Kako se u Izvještaju Misije govori o postojećoj skijaškoj infrastrukturi i mogućnosti modernizacije i rekonstrukcije postojeće žičare u granicama sadašnje nosivosti, posjećenosti, kao i već postojećih staza za skijanje, a kako bi se o mogućnosti zamjene postojeće žičare obavijestio Uneskov Centar za svjetsku baštinu radi ispitivanja, a prije donošenja bilo kakvih odluka od strane Države o daljim kapitalnim ulaganjima u lokalitet Savin kuk, pristupiće se izradi Studije izvodljivosti, koja će izvršiti detaljnu analizu predmetnog područja i investicija sa više aspekata, ponuditi jasan zaključak o opravdanosti i profitabilnosti investicije”, navodi se u dokumentaciji i dodaje da će predmetna Studija nakon izrade biti upućena Uneskovom Centru za svjetsku baštinu radi ispitivanja od strane IUCN-a.

Bonus video: