Uprava za šume: Nije naš problem što se Bralić prepoznaje kad se spomene šumarska mafija

"Vaša opsesija gospodinom Pejovićem, kako u privatnom tako i u poslovnom smislu, u prošlosti i sadašnjosti, prevazilazi granice normalnog i pristojnog ponašanja, ali Vi opet nastavite i time mnogo više govorite o sebi nego o njemu", navodi se u reagovanju

4177 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište Uprave za šume, Foto: Goran Malidžan
Sjedište Uprave za šume, Foto: Goran Malidžan

Uprava za šume reagovala je povodom današnjih navoda Jasmina Bralića.

"Gospodine Braliću, sada već postaje zanimljiva Vaša opsesija VD direktorom mr Srđanom Pejovićem i analizom Uprave za šume i njenih aktivnosti. Nije nam jasno iz kojih razloga se toliko nervirate, pa na jedno naše reagovanje, osjećate potrebu da odgovarate dva puta. Evo, da Vas posljednji put uvažimo, pa da Vam se još jednom javimo da ne biste angažovali još nekog sa strane, za neko Vaše treće reagovanje i nakon tri dana opet se nervozno javljali u medijima.

Komunikacija i saradnja su krupne riječi za Vaše ponašanje na pomenutim sastancima, jer to više poprimi obrise vikanja, prijetnji i monologa, obzirom da sva saradnja se svede na postavljanje ultimatuma i zahtjeva za čarobnjake. Nema potrebe da se Vi brinete za fotografisanje kako direktora tako i naših zaposlenih, jer to ni na koji način nije Vaša stvar. To što na transparentan način želimo da predstavimo javnosti sve naše poslovne aktivnosti, ne treba da Vas toliko nervira, jer se mi ne miješamo u Vaše. Vi poslujte onako kako mislite da treba, a nas ostavite da radimo kako mi smatramo da treba. Ne angažujemo Vas da nas fotografišete da bi Vas to toliko uzrujavalo i potresalo.

O dobrom ukusu i dalje ćemo da pričamo obzirom da već treći put za redom prozivate naše zaposlene i javno etiketirate privatni život gospodina Pejovića, a sve u nedostatku argumenata. Sada već konstatujemo da je riječ o neukusu, nekulturi i malicioznosti, koja više govori o Vama i načinu Vaše komunikacije nego o onima koje konstantno prozivate. Toliko je niska i podla da ne zaslužuje ni dalje komentarisanje.

Nejasno je zašto se uvrijediste na činjenično pominjanje automobila od preko 100.000 eura „pošteno“ zarađenih, kojim „obmanusmo“ javnost, a prije toga sami počeste sagu o „skupim“ džipovima Uprave za šume: slupanim, pa nisu slupani, pa su parkirani, pa nisu parkirani, pa koliko košta servis... Zbunili ste i sebe i nas i javnost bombastičnom pričom kojoj ni sami ne nađoste svrhu i poentu, ali Vas zabolje kada na Vašu prozivku spomenusmo „poštene“ džipove.

Kada je riječ o šumarskoj mafiji činjenica je da ona postoji, a što se Vi prepoznajete u toj sintagmi to nije naš problem. Dokazi će biti iznijeti nemojte se Vi brinuti za to, ali nemojte nas napadati ako sebe pronalazite u našim tvrdnjama. Samo u Rožajama je zadnjih godina nestalo preko 50.000m3 etata, što se temeljno ispituje i prikupljaju dokazi i svakako će biti procesuirano veoma brzo, ne brinite. Ako takvi podaci nisu šumarska mafija i kriminal u pravom smislu te riječi onda ne znamo šta je. Vi nas prosvjetlite ili pak nemojte.

Dalje, Vaša opsesija gospodinom Pejovićem, kako u privatnom tako i u poslovnom smislu, u prošlosti i sadašnjosti, prevazilazi granice normalnog i pristojnog ponašanja, ali Vi opet nastavite i time mnogo više govorite o sebi nego o njemu. Za sve optužbe i sumnje koje imate kako protiv VD direktora lično, tako i Uprave za šume, postoje nadležni organi pa Vas javno pozivamo da i Vi iste prijavite i procesuirate. Naš nivo nije vrijeđanje na ličnoj osnovi, prozivka porodice i analiza privatnog života, zbog čega se nećemo spuštati na taj nivo. To je ta Vaša „komunikacija“ kojom se dičite, zbog čega Vam poručujemo da u narednom periodu, sigurni budite, sa Vama lično je neće ni biti. Na Javne pozive koje objavi Uprava za šume budite slobodni gospodine Braliću da se uvijek prijavite ukoliko to želite i bićete tretirani na isti način kao i svi ostali učesnici, ali znajte, da što se tiče nekih budućih sastanaka na kojima budete lično Vi prisustvovali kao glasnogovornik određenih drvoprerađivača, nećemo Vas udostojiti našim prisustvom, niti prisustvom VD direktora, obzirom da je riječ komunikacija za Vas jednačina sa više nepoznatih. Nećemo tolerisati ovoliku količinu nepoštovanja i uvreda. Ostalih 30 drvoprerađivača koje predstavljate mogu očekivati našu saradnju na sastancima, kao i prisustvo, i dobrodošli su za svaki vidi razmjene mišljenja, sve do onog trena u kojem nećete Vi biti njihov predstavnik.

Komisija koja sprovodi Javne pozive je nezavisna i nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu pritisaka na istu. Ona utvrđuje uslove i koriguje eventualne greške. Sigurno je da se dešavaju propusti i kod dobronamjernih i civilizovano saopštenih prigovora pojedinih drvoprerađivača, koji svakako niste Vi, reagovali smo i ispravili sve one propuste koji su napravljeni, pa čak i kada je riječ o postojanju pogona u vlasništvu ponuđača. O toj saradnji se govori u poslovnom svijetu i sve sugestije onih koji imaju osnovni nivo kulture i komunikacije, Uprava za šume će uvijek saslušati, razmotriti i usvojiti u onoj mjeri u kojoj su one u skladu sa našim poslovnim planovima.

Vaše optužbe o nenamjenskom trošenju novca od strane Uprave za šume dovoljno govore o Vašoj informisanosti. Mi poslujemo u interesu države i sve što zaradimo proslijeđujemo 70 posto lokalnoj samoupravi i 30 posto u državni budžet. Činjenice da poslujemo u milionskom plusu, a naši zaposleni imaju izuzetno niske zarade, dok se oni sa strane enormno bogate, da se iskorišćavaju naše šume, a povećava uvoz finalnih proizvoda, da se pustoši prirodno bogatstvo, a razvoj drvne industije je nikakav i da država gotovo i da nema koristi od ekonomske funkcije šuma i više nego dovoljno govori o alarmantnom stanju koje vlada u ovom sektoru. Ali i to se da promijeniti. Još jednom ponavljamo da je završeno sa trendovima prošlosti. Odlučno krećemo u reorganizaciju i pravimo sistem u kojem će naši zaposleni biti zadovoljni i moći da žive normalno od svojih plata, a ne puko preživljavaju, jer u suprotnom nema te organizacije koja će valjano funkcionisati. Pravimo državno preduzeće u kojem ćemo graditi poslovne odnose sa svima onima koji budu željeli istinski da se bave drvopreradom, a na zajedničku dobrobit svih. Prvenstveno države i njenih šuma, naših zaposlenih i građana, i svakako naših poslovnih partnera.

Već smo Vam rekli da ste krenuli pogrešnim putem da gradite poslovne odnose, ali Vaša volja gospodine Braliću. Nećemo trošiti naše vrijeme na to. Pred nama je veliki posao i realizacija Javnog poziva 4, na koji Vas još jednom obavještavamo da ste dobrodošli da se prijavite ukoliko želite. Cilj Uprave za šume nikada nije bio niti će biti uništenje drvoprerade, ali nećemo dalje polemisati na ovu temu sa Vama niti nas dotiču Vaše emocije u vezi sa neprijateljem crnogorskih šuma. Kažu: Ne sudi da ti ne sude! Ovim putem obavještavamo javnost da se Uprava za šume više neće oglašavati po ovom pitanju, čime zaključujemo svaku dalju prepisku sa gospodinom Bralićem", navodi se u reagovanju.

Bonus video: