Mećava i studen na otvaranju sezone u Kolašinu

Oni koji su došli automobilima problema nijesu imali ni na parkingu, koji je ove godine proširen, pa je sada na njemu više od 400 mjesta

30321 pregleda 18 komentar(a)
Parking proširen, gužve nema, Foto: Dragana Šćepanović
Parking proširen, gužve nema, Foto: Dragana Šćepanović

Ni jaka mećava ni smanjena vidljivost nijesu pokvarili jučerašnje otvaranje sezone na državnom Ski-centru Kolašin 1600.

Trud se isplatio, pa je, iako bez oficijelnog programa otvaranja, skijaška sezona počela upečatljivo i na zadovoljstvo posjetilaca.

Mećava i slaba vidljivost nijesu pokvarili užitak
Mećava i slaba vidljivost nijesu pokvarili užitak foto: Dragana Šćepanović

Hladnoća i na momente jak vjetar nijesu pokvarili ni DJ žurku ispred restorana.

Nekoliko desetina mlađih posjetilaca, ugrijani dobrim ritmom, kuvanim vinom i čajevima, dobro su se provodili uz Marka Nastića.

Napor zaposlenih u državnom skijalištu koji su od tri sata poslije ponoć, između petka i subote, pripremali staze, bio je očigledan skijašima.

Uz piće nema zime
Uz piće nema zimefoto: Dragana Šćepanović

Oni koji su došli automobilima problema nijesu imali ni na parkingu, koji je ove godine proširen, pa je sada na njemu više od 400 mjesta.

Da je posjeta prvog dana skijaške sezone dobra, između ostalog, pokazao je i gotovo popunjen parking prostor.

”Trud je očigledan. Moglo je biti malo manje vjetra i više sunca, no na to se ne može uticati. Sve ostalo je odlično. Nadam se da se ove godine neće dešavati zastoji na putu i očekujem da svakog dana bude kao danas očišćen. Staze su dobro pripremljene. Sve je u redu, ovo je, ipak, jedan prelijep dan na planini”, kazao je Ivan iz Budve.

Testiranje žičare K7 (koja će da poveže državno i privatno skijalište) počelo je danas. To radi firma iz Austrije, koja je projektovala i isporučila žičaru. Testiranje može da traje 10, 15 dana, do mjesec. Ja se nadam da će biti što prije završeno”, kazao je direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević

Nekolicina turista iz Albanije objašnjavaju da su u Kolašinu već nekoliko dana, ali da je “sa početkom skijanja tek sve dobilo puni smisao”.

I ostali sagovornici “Vijesti” tvrde da su na državnom ski-centru odradili dobar posao i na najbolji način dočekali prve skijaše.

Detalj sa skijališta
Detalj sa skijalištafoto: Dragana Šćepanović

”U funkciji je žičara K8 i 10,5 kilometara staza oko nje. Zbog vremenskih uslova jedna staza danas nije otvorena. Mislim da je očigledno da su staze oštampane besprekorno. Imamo pravo na optimizam. Visina snijega je od 40 centimetara do metar. Zadovoljni smo posjetom, a očekujemo da ćemo nastaviti istim tempom. Put je dobro očišćen, parking mjesta je dovoljno. Imamo dobru saradnju sa preduzećem koje održava put do skijališta. Sa njima će neko od mojih saradnika biti u stalnoj komunikaciji i narednih sedmica i mjeseci, pa očekujem da na toj saobraćajnici ne bude problema”, rekao je direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević.

Testiraju žičaru koja će objediniti ponudu

Iz tog preduzeća kažu da su cijene ostale iste kao predhodne sezone.

Do objedinjavanja ponude dva kolašinska skijališta, na Ski-centru Kolašin 1600 cijena jednodnodnevnog ski-pasa iznosiće 15 eura za odrasle, a za djecu 10.

”Novina je poludnevna ski-karta koja košta 10 eura za odrasle, odnosno sedam za djecu mlađu od 14 godina. Takođe, ove godine imamo i porodični skijaški paket, tako da se nadamo da ćemo i time povećati broj gostiju. Sezonski ski-pas za Kolašince i Mojkovčane je po nižoj cijeni u odnosu na cjenovnik za ostale. Za punoljetne stanovnike te dvije opštine cijena sezonskog ski-pasa je 200 eura, dok je za djecu upola jefitinja. Sezonski ski-pas za ostale posjetioce je 250 eura, a za djecu 150”, kazala je Nataša Pajović, pomoćnica izvršnog direktora za komercijalno-marketinške poslove.

Jeftiniji ski pas-na državnom skijalištu plaćaće i članovi Gorske službe spasavanja, Skijaškog saveza Crne Gore, sportskih klubova i udruženja.... Za njih će jednodnevno korišćenje skijaške infrastrukture biti 5, a sezonsko 50 eura. Cijena turističke vožnje žičarom je 5 eura, osim ako je riječ o grupama od preko 20 gostiju. U tom slučaju, vožnja žičarom košta 2,5 eura po osobi.

Skijaška sezona počela je i na privatnom Ski-centru Kolašin 1450. U funkciji je juče bila žičara šestosjed i tri staze vezane za nju. Iz tog skijališta sopštili su da će raditi svakog dana i da su cijene, sve dok ne objedine ponudu sa državnim ski-centrom, identične onim od prošle zime.

”Vijesti” su nedavno objavile da će ski-pas za objedinjenu ponudu državnog i skijališta u vlasništvu Zorana Ćoća Bećirovića koštati 25 eura.

Prema nezvaničnim informacijama, kolač će se dijeliti u odnosu 70:30 u korist državnog skijališta...

Iz Skijališta Crne Gore i dalje ne mogu da kažu kada će početi da radi žičara K7 koja treba da poveže državno i privatno skijalište, odnosno oko 40 kilometara staza na Bjelasici.

”Od nadležnih sam obaviješten da je testiranje žičare K7 počelo danas. To radi firma iz Austrije, koja je projektovala i isporučila žičaru. Testiranje može da traje 10, 15 dana, do mjesec. Ja se nadam da će biti što prije završeno”, kazao je Milošević.

Interesovanje za zimovanje u Kolašinu, bar kada je riječ o periodu do sredine januara, prema informacijama od hotelijera i izdavaoca privatnog smeštaja, izuzetno je veliko.

Najviše je onih koji su da sada rezervisali smještaj iz Crne Gore i zemalja regiona.

”Tradicionalno veliko interesovanje vlada među gostima iz Albanije, tako da su oni napravili veliki broj rezervacija, ali imamo i rezervacije iz Srbije, Bosne i Hrvatske”, saopštili su iz lokalne Turističke organizacije.

Bonus video: