Novi snijeg odsjekao bi sela od grada

Pljevaljsko preduzeće Lokalni putevi ponovo u blokadi, direktor Dragan Jovović upozorava da goriva imaju za još dva dana i da bi šesta blokada računa mogla biti uvod u stečaj ili likvidaciju...

11474 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uprava prihoda i carina u petak je ponovo blokirala račun pljevaljskog preduzeća Lokalni putevi na iznos od 194.000 eura, čime je dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje preduzeća koje čisti i održava saobraćajnice na području opštine.

Direktor Lokalnih puteva Dragan Jovović upozorio je da bi u slučaju novih snježnih padavina pljevaljska sela ostala zavijana jer preduzeće ne bi moglo da nabavi gorivo za mehanizaciju i očisti lokalne puteve.

”Goriva imamo za još dva dana, a poslije toga naše mašine će stati”, rekao je Jovović “Vijestima”.

Krajem novembra Uprava prihoda i carina blokirala je račun lokalnih puteva na iznos od 33.000 eura, a čim je taj dug otplaćen, uslijedila je nova blokada. Dospjeli poreski dug preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja krajem novembra iznosio je 228.000 eura i manji je u odnosu na januar ove godine za 37.000 eura.

U isto vrijeme blokirano je još pet opštinskih preduzeća, a među njima prednjači Čistoća sa dospjelim dugom od više od 900.000 eura.

Jovović je kazao je da je ovo šesti put ove godine da Uprava prihoda i carina blokira račun, što bi mogao biti uvod u stečaj ili likvidaciju preduzeća.

”Dešava se stara praksa da petkom oko dva sata bude blokiran račun preduzeća, ovoga puta na iznos od 194.000 eura. Godišnji budžet preduzeća je 500.000 eura, a možete da zamislite šta znači za firmu koja upošljava 32 radnika blokada na ovoliki iznos. Ova blokada vodi prema stečaju”.

Lokalni putevi održavaju i čiste od snijega oko hiljadu kilometara puteva koji vode do pljevaljskih sela.

Za šest godina koliko je direktor, tvrdi Jovović, poreski dug smanjen je za 250.000 eura.

”Tražili smo treći reprogram i dobili smo pozitivno mišljenje gospodina (Milojka) Spajića i načelnika i sad mi nije jasno zašto neko želi da uruši ovo i zašto neko želi da se ne naplati ovih ostalih 750.000 eura zaostalog poreskog duga”, rekao je Jovović.

Iz Uprave prihoda i carina ranije su saopštili da je jedini način prolongiranja dospjelih poreskih obaveza pisani sporazum poreskog obveznika i Ministarstva finansija.

Kazali su i da će Uprava i ubuduće zakonski i neselektivno postupati prema svim obveznicima koji neredovno izmiruju svoje dospjele poreske obaveze.

Bonus video: