Deponija decenijama gori, ispušta otrovni dim i čestice

Sada je deponija postala opasna, a nakon privatizacije pripala je kompaniji Dragana Brkovića “Vektri Jakić”

4205 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Deponija piljevine i drvnog otpada nekadašnjeg Šumsko industrijskog kombinata “Velimir Jakić” u pljevaljskom naselju Radosavac i poslije nekoliko decenija i dalje predstavlja opasnost, jer njena unutrašnjost neprekidno gori, ispušta otrovni dim i čestice.

To, tvrdi predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović, doprinosi dodatnom zagađenju u Pljevljima.

Mitrović smatra da postoji i realna opasnost od eksplozije metana ili nekog od drugih zapaljivih gasova koji se na ovakav način oslobađaju prilikom sagorijevanja.

”Deponija je stara preko 50 godina i nakon pljačkaške privatizacije i tranzicije, pripala je zajedno sa pogonima bivšeg Jugoslovenskog giganta kompaniji Dragana Brkovića “Vektri Jakić” iza koje su ostali samo dugovi i odneseno ogromno prirodno bogatstvo. Deponija se stalno urušava i nije bezbjedna. Iz podzemnih, vertikalnih pukotina se oslobađa dim, gasovi i para koja je produkt sagorijevanja. U nekoliko navrata ranijih godina je pokušavano da se deponija ugasi, ali svi pokušaji su ostali neuspješni”, kazao je Mitrović.

Poznati pljevaljski ekolog pozvao je nadležne da riješe problem deponije pilotine u naselju Radosavac, ili natjera odgovorne u “Vektri Jakić”, ako su za nju nadležni, da je uklone i trajno otklone opasnost.

Na deponiji se odavno ne odlaže otpad, ali nije sanirana i predstavlja jedan u nizu ekoloških problema u Pljevljima.

”Na toj deponiji se ne odlaže otpad, ali je ona aktivna u smislu sagorijevanja u njenoj unutrašnjosti, pri čemu se oslobađaju gasovi i dolazi do njenog slijeganja. Ima preko stotinu rupa na deponiji iz kojih kulja dim gore nego iz odžaka, ova deponija je prepuštena sama sebi i predstavlja još jedan u nizu ekoloških problema u Pljevljima. Nakon privatizacije odnosno, prodaje ŠIK ‘Velimir Jakić’ kompaniji ‘Vektra’ iz Podgorice, ostalo je nejasno ko je bio u obavezi da ovu deponiju očisti da njen sadržaj premjesti na neko prihvatljivije mjesto”, kazao je Mitrović.

On navodi da postoji i opasnost da dođe do eksplozije u unutrašnjosti, jer je “očigledno da je intenzitet sagorijevanja u unutršnjosti same deponije buran proces i da on traje već dugi niz godina”.

”Obilaskom deponije, utvrdili smo da na više mjesta postoje pukotine ogromne dubine iz koje izlaze dimni gasovi nepoznatih hemijskih sastojaka, ali mislimo da se radi o sumpor-dioksidu, metanu... koji su štetni po zdravlje stanovništva. S obzirom na to da je ova deponija potpuno nezaštićena, da ne postoji čak ni ograda oko nje, postoji realna opasnost da može doći do toga da neko strada. Žarište koje se nalazi u dubini deponije, oslobađa i veliku količinu toplote koja na opisani način izbija na površinu deponije, a kretanje procesa sagorijevanja se širi u svim pravcima”, ističe Mitrović.

Zahtijevaju od nadležnih da provjere njihove navode i krenu u rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Mitrović: Opština nikad neće naplatiti koncesije

Mitrović podsjeća da je “Vektra Jakić” od države ranije dobila koncesije na čak 30 godina, koje nikada nije platila i uvijek je poslovala sa gubitkom.

”Opštini Pljevlja je dužna 8,5 miliona eura po osnovu koncesija koje izgleda nikad neće biti naplaćene. Iz izvora bliskih Vladi saznajemo da je navodno postignut dogovor sa Brkovićem da država uzme dvije trećine kompanije, a da jednu trećinu zadrži Brković. Šta će biti sa isplatom ostalih povjerilaca ‘Vektre’, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da će Opština i građani Pljevalja i ovog puta, kao i mnogo puta ranije, ostati kratkih rukava”, rekao je Mitrović.

Bonus video: