Očekuje se nagli porast oboljelih od koronavirusa

Istraživač na Pasterovom institutu Marija Backović kaže da ublažavanje mjera neće doprinijeti usporavanju talasa koji dolazi

25138 pregleda 51 reakcija 13 komentar(a)
Treću dozu do juče premilo 72.726 osoba, Foto: Luka Zekovic
Treću dozu do juče premilo 72.726 osoba, Foto: Luka Zekovic

Jasno je da je omikron soj koronavirusa u Crnoj Gori i da se očekuje nagli porast broja oboljelih.

To je “Vijestima” kazala doktor nauka i istraživač na Pasterovom institutu u Parizu Marija Backović.

Upitana da prokomentariše ublažavanje mjera uoči praznika u Crnoj Gori, ona je kazala da to sigurno neće doprinijeti usporavanju talasa koronavirusa koji dolazi.

Broj slučajeva kovida-19 nastavio je da raste, a iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) opet su apelovali na građane da poštuju mjere, budu odgovorni i da se vakcinišu. Poručili su da je naročito važno poštovanje osnovnih mjera kao što je pravilno nošenje zaštitne maske.

Iz IJZ su podsjetili i da je prema dosadašnjim istraživanjima najveći procenat zaraženih omikron sojem uzrasta do 40 godina i da se ova varijanta širi brže nego delta soj. Apelovali su na građane i da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemiološkim rizikom i praznike provedu uz najbliže.

U Crnoj Gori su prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisane 282.844 osobe ili 45,6 odsto, dok je revakcinisano 270.802 osoba ili 43,7 odsto ukupnog stanovništva. Treću dozu primilo je 72.726 građana.

Bonus video: