Od sljedeće godine nove metode prevencije HIV-a

“Programi propisivanja i nadzora korištenja da budu kreirani tako da omogućavaju adekvatno okruženje za korisnike, ali i visoko kvalitetan medicinski nadzor i sve prateće usluge”, kazali su inicijatori, prenosi PR Centar

2914 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Savremena visokoučinkovita metoda prevencije HIV infekcije PrEP trebalo da bi da u Crnoj Gori bude dostupna u drugoj polovini naredne godine, što će značajno pomoći u prevenciji HIV-a, saopšteno je na okruglom stolu koji je organizovala nevladina organizacija Kvir Montenegro.

Na okruglom stolu “Uvođenje savremenih metoda prevencije HIV-a (PrEP i PEP) i Testiranje u zajednici“, saopšteno je da Kvir Montenegro, Crnogorska fondacija za HIV i NVO Juventas od 2017. godine aktivno rade na uvođenju PrEP-a u Crnoj Gori.

Saopšteno je i da su inicirali hitno uvođenje adekvatnog programa dostupnosti PrEP-a za sve kojima je taj vid prevencije HIV infekcije potreban.

Inicijatori su kazali da njihovi osnovni principi uvođenja PrEP-a podrazumijevaju da PrEP bude besplatan, ili uz djelimičnu participaciju korisnika za cijenu lijeka.

“Programi propisivanja i nadzora korištenja da budu kreirani tako da omogućavaju adekvatno okruženje za korisnike, ali i visoko kvalitetan medicinski nadzor i sve prateće usluge”, kazali su inicijatori, prenosi PR Centar.

Navodi se da se zalažu za to da stranim državljanima bude omogućeno da uz ljekarski recept kupe lijek po punoj cijeni.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, rekao je da se stiču uslovi da se u Crnoj Gori, najverovatnije, u drugoj polovini sljedeće godine počne sa primjenom novih metoda prevencije HIV infekcije, konkretno PrEP-a.

On je pojasnio da je PrEP lijek koji se uzima preventivno, kako bi osoba koja je HIV negativna spriječila u najvećoj mjeri mogućnost da se inficira virusom HIV-a.

“U odnosu na grupe koje su u povišenom riziku od HIV infekcije, ova metoda se u svijetu pokazala kao jedna od najučinkovitijih. U velikom broju zemalja se uspješno koristi već više godina. Ovo je veoma važna aktivnost i važan momenat, koji će u značajnoj mjeri pomoći u budućoj prevenciji HIV-a“, rekao je Kalezić.

PrEP će, kako je kazao, u Crnoj Gori biti dostupan svima koji budu željeli da koriste taj lijek, a prije početka primjene biće kreirane smjernice i protokoli u saradnji sa zdravstvenim službama kojima će biti regulisana kompletna procedura u vezi sa upotrebom PrEP-a.

Kalezić je naveo da za sve koji budu zainteresovani za korišćenje PrEP-a su kreirali web sajt prepinfo.me na kome se nalaze sve relavantne naučno zasnovane i potvrđene informacije o PrEP-u kao mjeri prevencije infekcije HIV-a.

“A u budućem periodu će se na tom sajtu naći informacije o tome na koji način će lijek biti dostupan, kako doći do PrEP-a, kako ga adekvatno koristiti, itd.“, rekao je on.

Izvršni direktor Crnogorske Fondacije za HIV, Boris Vuksanović, rekao je da je to jedino udruženje u Crnoj Gori koje okuplja osobe koje imaju HIV i virusne hepatitise.

“Veoma značajno nam je bilo učešće u 'SOS projektu, zajedno sa partnerskim organizacijama. Uvođenje PrEP-a je jako bitna stavka za prevenciju prenošenja HIV-a. Sve informacije koje jesu i koje će biti dostupne na sajtu su tačne, provjerene i potvrđene od relevantnih institucija“, kazao je Vuksanović.

Specijalistkinja socijalne medicine u Institutu za javno zdravlje, Aleksandra Marjanović, navela je da je upotreba PrEP-a kao jedne inovativne preventivne metode izuzetno značajna za crnogorsko društvo, kao jedan od novih načina prevencije HIV infekcije.

“Trenutno u Crnoj Gori PrEP-a nema i nije ga moguće nabaviti u našoj državi. Ono što će ovim projektom biti podržano od zdravstvenih ustanova jeste uvođenje PrEP-a koje nije nimalo lako”, kazala je ona.

Prema riječima Marjanović, to ne znači samo uvođenje PrEP-a kao terapije, nabavljanje lijeka i dostupnost građanima.

“To podrazumijeva i niz aktivnosti od izrade protokola, smjernica, protokola za medicinsko praćenje do edukacije građanstva i onih kojima je PrEP neophodan“, rekla je Marjanović.

Ukazala je da Savjetovalište za HIV Instituta za javno zdravlje radi sa ljudima koji žive sa HIV-om, navodeći da postoji veliki broj zahtjeva za takvom vrstom prevencije kod njihovih partnera i partnerki koji su HIV negativni.

“Moramo da damo mogućnost našim građanima da imaju tu vrstu prevencije. Neophodan je i u pravo vrijeme je došao ovaj projekat i sajt koji je izrađen kako bi građani mogli da dobiju sve potrebne informacije“, navela je Marjanović.

Bonus video: