Formirano 28 predmeta protiv policajaca zbog mučenja, zlostavljanja, iznuđivanja iskaza, tjelesnih povreda...

"Jedan predmet je arhiviran jer je ocijenjeno da u radnjama bilo kojeg lica nema elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Izviđaj je u toku protiv 35 poznatih i više neidentifikovanih lica u 17 predmeta. Istraga je u toku protiv 2 lica u jednom predmetu", kazala je Adžović

6433 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna tužilaštva su, od početka godine do 20. decembra formirali 28 predmeta, protiv 49 poznatih i više za sada neidentifikovanih policijskih službenika zbog krivičnih djela mučenje, zlostavljanje, iznuđivanje iskaza, laka tjelesna povreda i tjelesna povreda i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

To je na konferenciji za medije saopštila savjetnica ministra unutrašnjih poslova Majda Adžović.

Objasnila je da protiv tri policajca podignut optužni predlog, u šest predmeta formiranih protiv devet osoba donijeto je rješenje o odbačaju krivične prijajve.

"Jedan predmet je arhiviran jer je ocijenjeno da u radnjama bilo kojeg lica nema elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Izviđaj je u toku protiv 35 poznatih i više neidentifikovanih lica u 17 predmeta. Istraga je u toku protiv 2 lica u jednom predmetu", kazala je ona.

Istakla je da je 18 policajaca suspendovano zbog vođenja krivičnog ili disciplinskog postupka.

Adžović je istakla da su Kodeks policijske etike prekršili policajci čije ponašanje je provjeravano u 14 predmeta, objasnivši da je Etički odbor u novom sazivu formirao 29 predmeta protiv 34 policijska službenika - zbog kršenja Kodeksa policijske etike.

"U 14 slučajeva utvrđeno je da je prekršen Kodeks policijske etike, u odnosu na 8 slučajeva tražena je dopuna predmeta od strane Etičkod odbora, za četiri slučaja je ocijenjeno da nisu u nadležnosti Etičkog obora, u četiri slučaja je utvrđeno da nema elemenata kršenja Kodeksa policijske etike", rekla je Adžović.

Savjetnica ministra istakla je da je Disciplinska komisija za utvrđivanje teže povrede službene dužnosti formirala sedam predmeta protiv 10 policijskih službenika.

Bonus video: